Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Talgkirtler som udvikler sig til bylder, hvordan behandler jeg dette?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har talgkirtler, som udvikler sig til bylder, i trussekanten og har haft dem mere eller mindre de sidste 15 år. Jeg blev for ca. 13 år siden opereret for dem, dvs. jeg blev skåret op ca. 20 cm i hver side hvor de fjernede det yderste fedtlag, da de sagde, at det var dette fedtlag, der gjorde, at disse talgkirtler udviklede sig til bylder. Det var meget smertefuldt, og jeg fik desværre først at vide efter operationen, at jeg måske ikke ville komme af med dem helt alligevel!

Det hjalp dog nærmest intet med denne operation, og jeg opgav, da jeg ikke kunne se nogen muligheder for helbredelse. Jeg spørger dog nu jer - fordi der måske efter så mange år er kommet nye midler mod det eller bedre operationer, da det jo stadig er et stort problem for mig, specielt når de bliver til store ømme bylder. Jeg forsøger at undgå at gå i stramme bukser og trusser og ikke at vaske med for meget sæbe og med for varmt vand, men synes ik rigtigt, det hjælper noget. Jeg har store grimme ar fra operationen og fra de bylder, der har været. Kan man måske få hjælp til at gøre det pænt igen? Ser frem til et positivt svar fra jer.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det synes at være tilfældet, at du har haft sygdommen Hidrosadenitis. Det har været meget almindeligt at operere, og operationer anvendes stadigt. Man har imidlertid i senere tid været mere aktiv med tidlig indsættende behandling i form af en række stoffer som clindamycin eller flucloxacacillin eller lymecyclin. En anden anvendelse har været brug af orale contraceptive med cyproteron acetate (100mg), og endelig anvendes et såkaldt retinoid, der også benyttes i acnebehandling, d.v.s. stoffet isotretinoin. Jeg vil foreslå, at du tager sagen op på en hudafdeling.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 19.01.2009
Annonce