Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan behandler jeg en meget slem skinnebenbetændelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg lider af meget slem skinnebenbetændelse. Jeg løber på asfalt og er sikkert derfor det er kommet. Men jeg har meget ondt nu og der føles knuder ned langs begge skinneben. Jeg vil vide om der er andet at gøre end at holde det i ro og massere det? Det gør ondt når jeg går på trapper og cykler.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ja det kan være ubehageligt med skinnebensbetændelse. Smerterne skyldes at der sker en irritaion på det sted hvor muskelhinden sidder fast på skinnebensknoglen. Hvis man laver en overbelastning, sker der en gentagen påvirkning ligepræcis hvor muskelhinden sidder fast. Her er der nemlig ikke mulighed for at "give efter". Der opstår derfor en betændelseslignende tilstand. Årsagerne kan være flere. Det kan være fodens/skoens opbygning eller benets "drejning", men kan også være ensidig , gentagen belastning. Behandlingen består dels i aflastning, som du gør men også i udspænding og aktive øvelser. Desuden er det vigtigt at starte forsigtigt op igen. Derudover kan man lægen supplere med medicin og en sjælden gang kan det blive nødvendigt at operere,. Ved operation laver man en forsigtig spalning af muskelhinde, hvorved trækket på knoglen aftager. Diagnosen kan som oftest stilles ved en almindelig undersøgelse. Nogle gange må man bruge røntgenlignende undersøgelser for at sikre sig, at der ikke er tale om andre lidelser.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 19.02.2009
Annonce