Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor bliver nogle mennesker meget mørke under øjnene?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg tror ikke detter kan betegnes som en desideret sygdom. Men mit spørgsmål går på hvordan det kan være at nogle mennesker bliver meget mørke under øjnene. Jeg har selv dette problem og lige meget hvor meget hvile motion og vitaminer jeg får ændrer dette sig ikke. Jeg fejler ikke noget legemelig da jeg har fået foretaget et sundhedtjek her for nyligt. Min egen læge kunne ikke give noget konkret svar på dette spørgsmål så derfor henvender jeg mig her i forhåbning om at i kan belyse dette nærmere.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Mørke rander under øjnene er noget som de fleste oplever at have periodisk. Der findes ikke nogen enkeltstående forklaring på hvorfor man får disse rander under øjnene, men det kan være associeret med flere forskellige ting. De hyppigste årsager til misfarvning under øjnene, er væskemangel eller træthed. I disse tilfælde forsvinder der lidt væske fra de bløddele som ligger under de nedre øjenlåg, og resultatet er at de underliggende blodårer ses mere tydeligt igennem den meget tynde hud der findes i området.

Rent medicinsk kan årsagen også være sygdom, men nu er du jo blevet checket hos din læge og ved at det ikke er årsagen. Rent hudmæssigt findes der individer som har mere gennemskinnelig hud på de nedre øjenlåg end andre, hvilket frembringer de mørke rander. Kosten er ligeledes en faktor, særligt hvis man indtager for lidt vitamin og jern. Jeg kan ikke fortælle dig årsagen til dit problem, og det er heller ikke sikkert du kan ændre ret meget på det. Det vigtigste er at du drikker rigeligt, får god og regelmæssig søvn og spiser normalt og varieret. Mange af disse ting gør du jo allerede.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 31.03.2009
Annonce