Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Stapler-operation for udfaldne hæmorider

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver her fordi jeg ikke kunne finde et svar i jeres tidligere besvarede spørgsmål, dog har jeg læst alt vedrørende sygdomsområdet her på siden. Det drejer sig om hæmorider. Jeg fik for mange år siden, omkring 6-7 år siden (jeg er 20 idag) en hæmoride, der hang ud (ikke meget) ved endetarmsåbningen. Jeg gjorde ikke noget ved den, da jeg tænkte det ville gå over af sig selv. Det gjorde den imidlertid ikke, men blødning forekom kun meget sjældent.

For omkring 1 ½ år siden var jeg alligevel ved lægen i et andet anliggende (vedrørende et par modermærker), og fik taget mig sammen til at få bagdelen tjekket samtidig. Min læge fortalte mig, at der ikke var nogen anledning til at foretage sig noget indgreb, hvis jeg kunne leve med at skulle tørre mig en ekstra gang eller to, efter endt toiletbesøg. Han mente nemlig ikke der var blod i hæmoriden mere, og den var nu bare en slags ”æsel-øre” eller ”vedhæng”, som han sagde.

Nu er den alligevel gal igen. Hæmoriden er som sådan ikke irriterende i dagligdagen, da den sjældent klør og ikke fylder så meget omkring endetarmsåbningen. Men ved afføring bliver den meget større, og ”falder med ud”, som i vist kalder det. Der kan altså ”gemme” sige afføring bag den, hvad jo rent hygiejnisk ikke kan være hensigtsmæssigt. Den bløder også mere, selvom det jo selvfølgelig er relativt, og hurtigt kan tørres væk. Ydermere kan den også være øm, hvis man rammer den det forkerte sted. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, og den gamle fjernelsesmetode skræmmer mig lidt – hvis det nu skulle blive relevant. Er der noget jeg selv kan gøre, for at få den til at forsvinde, eller i det mindste stoppe med at genere mig?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Hæmorider er en lidelse, hvor slimhinde og underliggende blodårer i den nederste del af endetarmen har tendens til at falde ud igennem endetarmsåbningen (anus). Hvis du læser artiklen på Netdoktor vil du kunne se, at det i dit tilfælde drejer sig om grad 3. Hvis tiden går, uden der bliver gjort noget ved det, vil grad 4 indtræde, hvor der så altid vil være noget, der hænger uden for anus. Hæmoride kommer fra græsk og betyder "blod, der flyder", som du jo også oplever.

Forstoppelse, eller andre former for besværet afføring kan medføre hæmorider, ligesom graviditet disponerer. Hæmorider grad 3 (dit tilfælde) og grad 4 kan kun behandles kirurgisk dvs. salver, stikpiller vil være uden effekt. Du bør derfor få foretaget en såkaldt stapler-operation, som er langt mere skånsom end den gamle metode, hvor man foretog en fjernelse og efterlod åbne sår, der var mange uger om at hele. Ved stapler-operationen udskæres et bånd højere oppe i endetarmen, samtidig med at det udfaldne parti trækkes op på plads og en hæftning med klips sikrer, at det ikke kan falde ud mere. Klipsene bliver senere udstødt samtidig med afføringen, uden at man mærker det (og giver iøvrigt ikke udslag i sikkerheds-kontrollen i lufthavne). Ved denne operation genskaber man således mest muligt de naturlige forhold.

Det er nu vist i videnskabelige undersøgelser, at det i langt de fleste tilfælde vil være den metode, der er at foretrække. Operationen foregår ved at man møder fastende om morgenen og går hjem senere på dagen, men tager i sig selv kun 15-20 minutter at udføre. Stapler-operationen udføres kun relativt få steder i landet, i region Hovedstaden således kun på kirurgisk afdeling/Tarmlaboratoriet/Helsingør, der har en meget stor erfaring på dette område.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Mave-tarm kirurg, dr.med.

Sidst opdateret: 06.03.2009
Annonce