Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Eksplosive opkastninger - hvad kan årsagen være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vores 15 årig datter har et kontinuerligt problem, hun får pludselig spontant opkast, som varer i optil 22 - 28 timer, hvor hun kaster op konstant hver 20. eller 30. minut nogle gange er intervallet kortere. Det giver jo sig selv, at hun bliver meget afkræftet. Det startede for 4 år siden, hvor vi var på ferie. Det er ofte kommet under ferie, eller ved andre glædelige begivenheder. Vi har forsøgt alt - undlade syreholdige væsker ( sodavand ), opsøgt egen læge, vagtlæger osv.

Hun bliver behandlet med Primperan (stikpiller) 10 mg. Alopam 10 mg og pamoler 500 mg. Og denne gang har vi fået ordineret Imigran sumatriptan 20 mg. (næsespray). Lægens ord : måske mave migræne. Aldrig hørt om det. Nu er vi godt trætte af diverse medicin, og at der ikke kan fastsættes nogen dianose.

Vores datter er på ingen måde en anorektisk pige, hun er meget aktiv - dyrker meget sport og er meget glad og udadvendt. Hun er meget glad for sin skole, og er en dygtig elev, som vi på ingen måde stresser mht. gode resultater, vi støtter godt om hende og hendes fritids interesser. Vi håber på, at der er nogen som tidligere har hørt om dette, og kan give os et svar, eller en idé til behandling. Glæder os til at høre fra nogen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Opkastninger kan være et symptom på mange forskellige lidelser, også uden for mave-tarmkanalen, selv om dette er relativt sjældendt. Alle kender til opkastninger, og da ofte i forbindelse med en infektion. Jeres datter er øjensynligt begyndt at få opkastninger allerede i 10-11-års alderen, og man bør derfor udelukke, at der ikke er en forsnævring i mave-tarm-kanalen, som kunne være medfødt. Ofte vil de forekomme ved overgangen fra en del til en anden del f.eks. ved mavemunden, men det kan også ses ude i tolvfingertarmen. Der kan også være tale om et stykke af tyktarmen, der ikke fungerer som det skal, og derved kommer til at virke som en forsnævring.

Hvis opkastningerne forekommer meget tit, vil man komme til at tabe i vægt, men det synes jo heldigvis ikke at være sket. Den eneste måde at komme dette nærmere på er at foretage en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm (gastroskopi). Afhængig af, hvad man her finder, kan røntgenundersøgelser af den resterende del af tynd- og tyktarmen (eller evt. andre special-undersøgelser) blive nødvendige. Ved disse metoder forsøger man altså at påvise en synlig forandring i et organ (her mavetarm-kanalen), enten med en kikkert- eller en røntgen-undersøgelse.

Imidlertid er mange lidelser funktionelle , dvs. der er umiddelbart ingen påviselige forandringer, men der er en dårlig funktion. For mave-tarmkanalens vedkommende er det langt mere hyppigt end at der foreligger egentlige forandringer. Det kunne man godt mistænke i den aktuelle situation. Der findes et begreb, der kaldes "hjerne-tarm-aksen", som man iøvrigt endnu ikke ved så meget om udover, at hjernen også sender impulser til tarmen (som til så mange andre organer i kroppen). Disse impulser er ofte af hæmmende art, især til tyktarmen, hvad der kan føre til, at al for meget afføring hober sig op, og det kan ske, selv om man går på toilettet daglig. Denne form for forstoppelse kan føre til opkastninger med forskellige mellemrum, og det kan være forklaringen. Denne tilstand kan påvises ved en såkaldt passagetids-undersøgelse af tarmkanalens funktion. Der må således være en forklaring på disse opkastninger, og ovenstående plan vil formenlig kunne bringe årsagen frem i lyset. Det bør nok ske gennem en speciallæge eller hospitals-afdeling.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Dr.med.

Speciallæge i mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 10.03.2009
Annonce