Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Pilonidal cyste - hvad er det egentlig?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik for 3 år siden, en pilonidal cyste mellem balderne, jeg blev opereret 3 gange på Herlev sygehus fordi mit sår sprang op flere gange. Den sidste operation blev jeg syet sammen og nu er det snart 2½ år siden jeg blev operet sidst og blev sendt hjem og bedt om at passe mit sår selv, ved at vaske det tit og tage forbinding på. Men nu er min byld kommet igen, den er blevet rimelig stor og engang imellem går der hul på den når jeg laver afføring og mit sår mellem balderne er stadig ikke vokset sammen. Vil spørge hvad der kan ske vis jeg simpelthen bare ikke gør noget ved det? Nu er jeg ved at være godt træt af at det ikke vokser sammen, og har ikke rigtig råd til at lægge mig syg i 2 måneder igen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

En pilonidal cyste er en lidelse nedadtil i revnen mellem balderne, hvor der i et hulrum under huden også forekommer hår (pilus på latin). Der kan være en eller flere synlige små åbninger, hvor der kommer væske ud af, eller betændelse, hvis der optræder infektion. Man ved ikke med sikkerhed, hvordan pilonidalcysten opstår. Nogle mener, at den kan være medfødt, andre at det skyldes nedgroet hår. Således fik mere end 80.000 soldater denne lidelse efter at have kørt meget i jeep under 2. verdenskrig.

Pilonidalcysten er ofte mere udbredt under huden end det umiddelbart syner, nærmest at sammenligne med roden under et træ. Derfor er det meget vigtigt at få alle gange under huden med ved den første operation. Det lyder således som om, at der efterladt noget i din situation, der så blusser op med jævne mellemrum og med et sår, der ikke vil hele op. Du skriver, at der går hul, når du har afføring, men i princippet har en pilonidalcyste ikke noget at gøre med endetarmsåbningen. Man bør dog sikre sig, at forholdene her er normale, og at der ikke er kommet en "forkert" forbindelse hertil. Der skal formentlig en ny operation til, for at du kan blive problemet kvit. Der er her kommet nye metoder til, og jeg synes derfor, du skulle blive henvist til kirurgisk afdeling i Hillerød.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Mave-tarm kirurg, dr.med.

Sidst opdateret: 10.03.2009
Annonce