Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg smitte mig selv i genitalområdet med herpes fra læben?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung fyr der lige har været syg og har været så uheldig at få mig 2 store forkølelses-sår under læben, efter jeg ellers troede jeg var blevet rask. Jeg var en tur til lægen og få ordineret noget Avirox som skal påsmøres 5 gange dagligt, derudover fik jeg at vide at god hygiejne var vigtigt for at undgå yderligere smitte. Nu har jeg så søgt lidt på nettet og set at HSV-1 tilsyneladende også kan blive/give genital-herpes. Mit spørgsmål er nu: Når jeg er i bad og vasker mig i ansigtet skal jeg da være varsom med at vaske mig i skridtet bagefter? Og kan det at jeg vasker mig i ansigtet sprede virus til andre dele i ansigtet/øjne/krop? Normalt vasker jeg mig oppefra og ned (fra rent mod urent).

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

De fleste af de forkølelsessår, som du beskriver her vil skyldes Herpes simplex virus af såkaldt HSV-1. Som den forekommer i denne forbindelse, vil den skyldes reaktivering af latent infektion på baggrund af visse infektioner og kun give de generende eller de mere udtalte besværlige sårdannelser fra læber til mundslimhinde. Men det er da fuldstændig rigtigt, som din læge siger, at god hygiejne er vigtig i denne situation. Så lad være med at vaske dig fra området og videre til andre dele i ansigt/øjne/krop inklusive skridtet.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 24.02.2009
Annonce