Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad hårdt slag skal der til for at blive steril?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng som går og tænker meget over en ting. I lang tid har jeg undret mig over, hvor meget der egentlig skal til for at vi unge mænd kan blive sterile. Nogle af ens venner kan jo godt finde på at give et slag i skridtet altså med hænderne og jeg er bange for om det er noget man nemt kan blive steril af. Det er slet ikke noget der sker hver dag men det er sket nogle gange og en gang fik jeg et slag så jeg fik helt ondt i maven men jeg kunne godt gå og sådan. Jeg ved godt det kan være svært at svare på, men håber i vil det men hvor meget skal der til før at man kan blive steril af at blive slået i skridtet?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du bør tage det roligt. Selvfølgelig kan en testikel blive ødelagt ved et traume, men formentlig skal der mindst et hårdt spark til. Testikel ligger ikke fast i pungen, så den vil "flytte sig" for et slag. Yderligere skal testiklen mases op mod noget hårdt for at gå i stykker, f.eks. sparkes op mod skambenet. Selv hvis det skete, er testiklen alligevel ret robust. Så en ødelæggelse af testiklens sædproducerende væv kræver en knusning af testiklen. Oftest vil der imidlertid kun komme en blødning, som sjældent giver varig ødelæggelse. Jeg tror, at alle mænd deler din angst for et slag eller et spark i skridtet. Imidlertid kan jeg faktisk ikke huske at have set en mand med en smadret testikel efter et slag eller spark, og jeg har dog efterhånden beskæftiget mig i faget i over 30 år på afdelinger, hvor vi modtog akutte patienter. Derimod har jeg da flere gange set mænd med blodansamling i testiklen efter en skade (oftest opstået efter en uheldig takling i fodbold eller ishockey), men jeg kan ikke huske, at det medførte varig skade. Så derfor: Tag det roligt.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 24.02.2009
Annonce