Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg fået en blodprop i armen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er på ferie i Canada og fik for 3 uger siden en hævet højre arm uden nogen grund, efter 3-4 dage vågnede jeg med smerter i brystet, svimmelhed, ubehag og rigtig utilpas, tog til sygehus hvor jeg blev undersøgt for en blodprop i hjerte og lunger og i højre hævede arm, hjertediagram og blodprøver, men de fandt ikke noget, så jeg blev sendt hjem med antibiotika som jeg har taget 4 x dgl. i 7 dage.

Efter dette er min højre arm stadig hævet og øm langs venen i underarmen og jeg får tilfælde med sammensnørring af brystet og bliver rigtig utilpas. Kan jeg have en tilstoppet arterie så min højre arm ikke får nok blod eller ilt? Jeg er lægesekretær og tror selv at det er en tilstopning, men har dog aldrig mødt en beskrivelse med en hævet højre arm, mine anfald varer mellem 5-10 minutter så klinger de af, de kommer ikke under anstrengelse men når jeg sidder.

Hver gang jeg får et anfald vil jeg køre til sygehuset, men så klinger anfaldet af, jeg har 25 minutter til nærmeste hospital her i Canada, jeg skal være her i 6 mdr og har 3 mdr. endnu og jeg tør ikke rejse hjem hvis jeg opp i luften skulle få anfaldende og der er 5 timer til landing. Hvis det er en blokering og man skal have en stent hvor lang tid skal der så gå før jeg kan flyve igen? Håber I kan hjælpe mig så jeg kan få lidt ro eller om jeg skal tage til hospitalet, mine 3 ydre fingre summer også ind imellem.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver desværre ikke hvilke undersøgelser der præcist er foretaget på din arm da du var på sygehuset, og det gør det i udgangspunktet ganske vanskeligt at vejlede dig. En blodprop i armen er en sjælden, men dog eksisterende, tilstand. En blodprop vil som regel sidde i de blodkar der fører tilbage til hjertet, venerne, hvilket hindrer tilbageløbet af blod og dermed skaber en hævelse. Dette vil oftest være forbundet med lokalt ubehag som du beskriver det, med smerter langs blodkarrene.

Den anden type blodprop er i de blodkar der kommer fra hjertet, arterierne, og det vil i første omgang ikke give egentlig hævelse, men derimod gøre armen kold og blå idet der ikke længere kommer friskt blod til armen. Fælles for begge tilstande er, at det ikke er noget der kommer og går på den måde du beskriver det. Et sideløbende karsystem i armen er lymfesystemet, og en afløbshindring i dette system vil også medføre hævelse og ubehag i armen. Dette ses ikke så sjældent i forbindelse med infektioner, hvilket måske kan forklare hvorfor du blev behandlet med antibiotika. En anden årsag kan være overbelastning i nakke- og skulderregionen hvilket medfører lokale hævelser og smerter. Bliver dette voldsomt nok, kan det principielt virke afklemmende på de blodkar som går til og fra armen og dermed give de symptomer du beskriver.

Når du beskriver dine anfald som startende med en sammensnørende fornemmelse i hjertet, bør eventuel hjertesygdom også være helt afklaret, hvad det også lyder til at være. Hvis ikke du føler at den undersøgelse og behandling du i første omgang fik på sygehuset i Canada er fyldestgørende, må du opsøge en læge igen for at få afklaret din tvivl. Det er ikke muligt at gøre dette uden at kunne se og undersøge din arm. Skulle det komme til, som du skriver, en stent i en blodåre, vil du kunne flyve ganske kort tid efter da behandlingen som sådan er afsluttet omgående.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 31.03.2009
Annonce