Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der mulighed for at kontrollere min jalousi?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 19 år som oplever en frygtelig sygelig jalousi mht. min kæreste. Vi har været sammen i 2 ½ år nu og jeg elsker ham mere end noget andet. I noget tid har jeg oplevet denne sygelige jalousi hver gang han skal noget. Også hvis han skal i byen med vennerne eller bare spille computer med dem. Jeg spørger ham ud om alt hvad han har lavet og laver og skriver konstant når han er i byen. Tjekker også hans mobil og skal vide hvem der skriver om hvad.

Jeg er rigtig bange for at miste ham fordi jeg elsker ham så højt. Han siger han aldrig ville være mig utro, men han har aldrig været det så kan kun tænke på at han en dag falder i med begge ben, hver gang han skal noget, bliver jeg sur og ked af det, skælder ud og vil ikke have han skal afsted, for det er altid uden mig. Han bliver sur og vil gerne prøve at hjælpe mig af med jalousien men det er jo ikke hans problem, men mit.

Jeg stoler på ham, men ikke nok til at lade ham drikke sig fuld i byen og komme sent hjem. Han har tit sagt at de ikke skulle i byen hvor de gjorde det alligevel, eller han ville komme tidligt hjem, men gjorde det ikke. Dette gør at jeg ikke stoler nær så meget på ham mere. Han er begyndt at lade være med at fortælle mig hvis han bliver inviteret til noget, bare for at undgå en diskussion og det gør mig ked af det.

Vi har været ved at slå op pga. det, men vores følelser for hinanden gør det godt igen. Jeg har snakket med en psykolog på mit gymnasium og hun siger at jeg skal fokusere på mit eget liv og det jeg skal/kan lave den pågældende dag, og det samme har jeg læst mig til, men dette kan ikke lade sig gøre. Det er utrolig svært for mig at acceptere det han skal og det ender med at han tager med - imod min vilje - og jeg sætter grænser for hvad han må og ikke må.

Jeg ved at hvis jeg ikke holder op, bliver det ødelagt og det er for alt i verden ikke det jeg vil, selvom nogen måske mener det. I et år har jeg ikke ville til fest og drikke mig fuld pga. en dårlig oplevelse med alkohol og dette er med til at jeg aldrig går til fest eller i byen. Jeg siger altid nej fordi jeg vil være sammen med ham, men han siger altid han gerne vil med og dette gør, at jeg føler mig mindre vigtig fordi han gerne vil med og ikke aflyser pga. mig. Nu er mit spørgsmål så om der er nogen anden udvej for mig, end at tænke på noget andet? En mulighed for at kontrollere min jalousi, for det ødelægger mig og ham og det gør mig ked af det.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ja, det er smertefuldt at lide af jalousi, og du har selv så megen indsigt, at du ved, at du med din jalousi støder din kæreste fra dig. Han er allerede begyndt med nødløgne for at undgå konflikt med dig, så du er helt klar over, at hvis du vil holde på den mand, du elsker, må du forandre både dine tanker og din adfærd. Det kan da heller ikke være sjovt for dig at blive hjemme, når de andre holder fest, hvor du så kan spilde din tid med at tænke på, om din kæreste møder en anden pige. Og det gør han da nok en eller anden dag, hvis du ikke begynder at ændre din måde at være på. Derfor er det rigtig godt, at du skriver, hvilket jeg tager som et tegn på, at du vil gøre noget aktivt, således at du kan beholde din kæreste.

Psykologen på dit gymnasium har rådet dig til at tænke på noget andet, at fokusere på dit eget liv og det, du skal lave den pågældende dag - og det giver jeg psykologen fuldstændig ret i. Men det er bare ikke så nemt for dig, da dine tanker hele tiden kredser om din kæreste. Så hvad kan du så gøre?

Jeg tror, at det dybest set handler om, hvordan dit selvværd er - du er nok usikker på, om du er spændende nok, måske sammenligner du dig med andre piger og er bange for, at din kæreste vil falde for en af de andre - i din optik - mere tiltrækkende piger. Du savner at anerkende og acceptere dig selv, lige præcis som du er - så for at sige det meget enkelt: du skal lære at elske dig selv 100 %. Du skal elske dig selv ligeså meget, som du elsker din kæreste eller andre, du holder meget af. Der findes bøger, bl.a. af Louise Hay om, hvordan man kan lære at elske sig selv - så jeg anbefaler dig at læse sådan en bog. Måske er der noget i din baggrund og fortid, der giver dig grund til at have svært ved at elske dig selv - hvad har din mor og far sagt til dig om, hvad de synes om dig - har du fået deres anerkendelse og accept i din barndom? Det er de færreste, der faktisk har fået det fra forældrene, som man alle dybest har brug for, og derfor må man som voksen give sig selv det, forældrene ikke kunne give én.

Og du skal videre i dit liv, hvor du ikke reagerer på ting fra fortiden, som gør dig usikker. Du skal begynde at tage ansvar for dit eget liv, og du skal dagligt sige til dig selv, at du elsker dig selv, du skal gøre ting for dig selv, som kan gøre dig glad og tilfreds med dit liv. Når du begynder med at gøre det meget mere, end du før har gjort, vil du opdage, at du vil virke langt mere tiltrækkende på andre - og din kæreste vil være glad for at være sammen med dig. Sig ja til de gode oplevelser - fester, kærligt samvær med din kæreste og glæd dig over, at du er ung med et liv fuldt af muligheder. Du er heldig at gå i gymnasium, hvor du møder andre unge og kan lære nyt - og begynd at glæd dig over alt det, du faktisk har. Du kunne jo opsøge psykologen igen og fortælle hende om de råd, jeg her giver dig - således at du kan få hendes støtte til at tænke og handle på nye måder. Held og lykke med at sige ja til livet!

Bedste hilsener

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut

Sidst opdateret: 24.02.2009
Annonce