Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan skal jeg styre mit temperament?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg får tit sagt tingene på en forkert måde da jeg ikke tænker før jeg taler. Havde et tilfælde igår, hvor jeg virkelig gjorde min kæreste sur. Jeg har det så dårligt med at jeg ikke lige tænkte mig om, inden jeg åbnede min mund. Er der en god måde, hvordan man lige kan huske og tænke sig godt om, inden man bliver sur over en ekstrem lille ting. Har et temperament der gør at jeg sårer de mennesker som jeg holder af. Håber virkelig du kan komme med nogle gode råd. Jeg kan ikke holde mig selv ud, når jeg opdager hvordan jeg kan være, det er forfærdeligt.

Da jeg var 14 år, prøvede jeg at begå selvmord, men har aldrig snakket med nogle om det, og det har gjort mig utrolig usikker. Jeg er bange for at hvis jeg kommer til at ødelægge dette forhold pga. jeg er den dårlige person som jeg er, og ikke behandler min kæreste lige godt. Jeg er så bange for at jeg skulle få den tanke igen, med at ville begå selvmord, hvis ikke snart jeg lærer om styrer mit temperament. Det er virkelig ikke min mening, men jeg kan ikke se det er forkert, før jeg har dummet mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Når du er så åben og klar over din måde at kommunikere (uheldigt!) på - er der hjælp at få. Det første skridt er at være villig til at se på egen andel i en konflikt - og herefter at tage ansvar for at ændre den måde, man kommunikerer på. Det er rigtig godt, at du giver udtryk skriftligt for dine følelser nu - men også kedeligt, at du ikke har talt med nogen om din usikkerhed, som oven i købet resulterede i, at du som 14årig prøvede at gøre selvmord. Det er jo en meget alvorlig sag, som du helst ikke skulle bære alene på, for det kan hjælpe meget at få luft for sine følelser overfor et andet menneske. Prøv at overvej om der er nogen i din familie eller i din vennekreds, som du kunne få en fortrolig snak med om, hvordan du går og har det med dig selv - og hvis ikke lige du kan finde nogen, kunne du overveje at få nogle samtaler hos en terapeut eller psykolog, således at du få lidt mere styr på, hvad der foregår inden i dig.

Du vil gerne have hjælp til at styre dine følelser, således at du ikke kommer til at såre din kæreste eller andre - og vejen til at kunne det, er at du bliver mere klar over dig selv. Når du f.eks. bliver vred, kan du holde en lille pause, trække vejret dybt og tænke over, hvad det er, der krænker dig i situationen og herefter finde ud af, hvad du savner og har brug for - således at du i stedet for at vende din vrede mod den anden person, selv tager ansvar for din følelse og sørger for, at du får det, du savner - det kunne være omsorg, kontakt, opmærksomhed, anerkendelse eller andet, som er vigtigt for dig - og så beder om at få det!

Jeg ved godt, at det ikke er helt nemt, men det kan læres, især hvis du skærper din opmærksomhed på de forskellige følelser, der dukker op. Oplev disse følelser som en mulighed for dig til at komme mere i kontakt med dig selv og dine behov og øv dig i at bede din kæreste og andre om det, der ville være dejligt for dig at få. Jeg kan forstå på dig, at det er vigtigt for dig ikke at såre andre - og især din kæreste - så du kan også begynde at være mere opmærksom på at lytte til, hvad han har brug for. Øv dig i at være helt stille sammen med ham og giv din opmærksomhed til en rollig og kærlig kontakt med ham. Herefter vil du blive den, der gør andre - og dig selv - lykkelig!

Bedste hilsener

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut

Sidst opdateret: 10.03.2009
Annonce