Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit hjerte slår alt for hurtigt, hvad er det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 24 år som har et spørgsmål vedrørende mit hjerte. Jeg har på det sidste haft nogle "anfald" hvor mit hjerte pumper alt for hurtigt. Nogle gange føles det som om at der hober sig blod op omkring mit hjerte og så må mit hjerte pumpe extra hurtigt i 4-6 slag (nogle gange flere). Andre gange føles det ikke som at der hobes blod op men hjertet pumper bare ekstra hårdt. Og det er meget ubehageligt og jeg får luften presset ud af min brystkasse ved begge slags "anfald". Jeg kan få sådan et "anfald" både når jeg sidder i skolen eller når jeg skal til at sove.

Jeg cykler 16 km om dagen og mit BMI tal er indenfor de rigtige rammer, så jeg er ikke overvægtig. Jeg ryger ikke og drikker ikke alkohol. Jeg har været på p-piller siden jeg var 18. Jeg prøvede en overgang at stoppe med mine p-piller men jeg fik ikke menstruation i tre måneder og jeg fik mange humørsvingninger. Derfor synes min daværende læge at jeg skulle begynde igen. Jeg ved ikke om jeg skal gå til min læge med mit hjerteproblem, da det kun sker engang imellem (altså vil jeg ikke kunne garantere at det sker mens jeg er ved lægen, så hun kan se et "anfald") Jeg ved ikke om det er normalt, eller hvad jeg generelt skal gøre ved det. Jeg bliver ærligt talt lidt bekymret når det sker, for som sagt, er det ret ubehageligt. Jeg håber at I kan hjælpe mig med nogle svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det du beskriver er det fænomen som hedder ekstrasystoler. Det er anfald hvor hjertet pludselig slår nogle slag hurtigt efter hindanden for derefter at genoptage sin normale rytme. Anfaldene varer som oftest kun få sekunder og kan, helt som du beskriver det, komme i alle tænkeligt situationer uanset belastningsgrad. Fænomenet er som oftest fredsommeligt og ufarligt, og kræver for de fleste blot en forklaring på hvad det er. Det er dog relevant at få en snak med din læge som kan undersøge dig for om der er ledsagende symptomer, f.eks. forhøjet blodtryk, og med lidt held ”fange” et anfald på et hjertekardiogram for at kunne diagnosticere dig helt præcist. Som du skriver kan det være noget af en udfordring at se dine ekstraslag på et hjertekardiogram der jo blot er et øjebliksbillede af hjertets arbejde, men der findes andre metoder. Man kan påmontere en optager som registrerer din hjerterytme i et helt døgn eller to, en såkaldt holter monitorering, og alternativt en optager som kun optager i de situationer hvor hjertes rytme afviger fra det normale, en såkaldt event recorder. Jeg syntes du skal tage en snak med din læge, således I kan blive enige om diagnosen og samtidig diskuttere om du skulle have behov for symptomatisk behandling.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.04.2009
Annonce