Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vores datter vejer meget lidt, fejler hun noget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en datter på knap 7år, som kun vejer 18kg. Hendes vægt har stået bum stille siden hun var 3½-4år gammel. V har haft hende til lægen flere gange, fordi vi rent faktisk er dybt bekymret for hende, hun er skind og ben og man kan se knogler og skellet på hende, hendes rygrad stikker nærmest ud af ryggen, fordi hun er så tynd og krammer man hende, kan man bare mærke hendes knogler, selv brystkassen kan man tælle hvert et ribben, det er rigtig væmmeligt og vi er virkelig bekymret for, om hun har problemer med stoftskiftet. hun vokser men tar ik på. Lægen bliver ved at feje os væk, at det er unødvendigt at være bekymret, men helt ærligt, hun er altså 123cm høj og vejer kun 18kg, og lægen vil bare ikke tage os seriøst. Hvis vi får hende til at tage på, er det højst 1-2kg, og hun taber dem igen lige så hurtigt som de er taget på. Vi går op i sund kost, men laver meget fede sovse til hende, samt propper ekstra smør på brødet og servere sødmælk og m.m uden effekt. Protein drikke har vi også prøvet, uden held. Findes der andre produkter man kan prøve? Har du nogle råd til, hvad man kan gøre? Skal vi mon skifte læge eller blive henvist til sygehuset som evt. kan tjekke hendes stoftskifte?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg syntes I skal insistere på at jeres datter skal undersøges nærmere. Der er ingen tvivl om at I skal have en afklaring på at hun ikke har en stofskifteforstyrrelse eller anden hormonel forstyrrelse. Hendes vægt er bekymrende lav, og det er ikke mindre bekymrende at I fortæller at den har været stillestående i de sidste par år. I forhold til hendes højde vil hendes ”normale” vægt være omkring 23 kg. Jeg fæstner mig dog samtidig ved at I ikke beskriver trivselsproblemer hos jeres barn, hvilket i den sammenhæng virker positivt. I beskriver ikke hvor meget eller hvor lidt hun spiser, men I skal naturligvis sikre jer at hendes daglige kaloriebehov er rigeligt dækket. Hvis I skal forsøge at løse problemet gennem kosten, er det væsentligt at I fokuserer på proteinrige kilder, hvilket I også tidligere har forsøgt jer med. De fede sovse, sødmælk og smør er blot kilder til mere fedt, hvilket ikke vil give hende den mest optimale vægtøgning. Det er godt at I tager jeres datters vægt seriøst, og jeg syntes I skal insistere på at jeres læge gør det samme.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.04.2009
Annonce