Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er jeg ved at udvikle en spiseforstyrrelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 18 årig pige, og jeg tror jeg er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, men tuer ikke sige noget til noget fordi jeg føler mig fjollet når jeg slet ikke er tynd. Har været rimelig buttet i min teenage år, men nu har jeg så tabt mig en del, og er igang med noget der hedder trim gel der virker rigtigt godt, men er bange for at gå til lægen og spørge hvad hun synes. Spiser ikke rigtigt noget udover morgenmad og så lidt til aften, hvorefter jeg så træner en halv time derhjemme af dårlig samvittighed. Det sidste års tid er jeg blevet meget glad for at lave mad, og lære om mad. Jeg tæller kalorier i alt hvad jeg spiser, selv i et glas mælk bliver det målt op i deciliter. Rusiner og havregryn bliver talt omhyggeligt, og vejer mig 3 gange om dagen. Er jeg ved at få et problem?

Med venlig hilsen spørger

Svar

Kære Spørger

Ja, du er ved at få et problem. Dit problem består i at du gradvist over den senere tid har ladet mad og vægt været de dominerende elementer i dit liv. Du fokuserer meget på hvad og hvor meget du indtager når du spiser, og samtidig dyrker du motion med ”dårlig samvittighed” som motivation. Det er en rigtig dårlig kombination. Du skriver at du er bange for hvad din læge syntes om Trim Gel, og det syntes jeg ikke du skal være. Pyt da med om hun ikke ville anbefale produktet – du har glæde af at benytte det, og det er vigtigst! Sådanne produkter er ikke underlagt samme krav om dokumentation som eks. Medicin er, og derfor er det vanskeligt for læger at vurdere produktets virkning. Jeg syntes det er godt at du selv har fokus på om din adfærd er god eller dårlig for dig, for det er til enhver tid væsentligt for hvordan du kommer videre fra hvor du er nu. Hvis ikke du får den hjælp du har behov for, vil du risikere på et tidspunkt at miste evnen til at se din adfærd som andet end helt rigtig. Og så vil du for alvor have et problem! Jeg syntes du skal snakke med din læge hurtigst muligt, og du kan også med fordel se på Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser’s hjemmeside, hvor du også kan finde et telefonnummer til deres rådgivning.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.04.2009
Annonce