Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg få Alzheimer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Det handler ikke om mig selv men min mor som er fyldt 81 og har fået konstateret Alzheimer for ca. et år tilbage. 6 af mine mors andre søskende har også fået og eller er døde af Alzheimer, mit spørgsmål går ud på, kan jeg i min alder, 50, fået taget en eller anden test så jeg kan få at vide om jeg har arvet det gen fra min mor? Jeg har ingen symtomer for sygdommen.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Alzheimer demens er blot en af mange typer af demens. Demens er som oftest en sporadisk opstået sygdom, det vil sige at der ikke findes et arveligt aspekt som grundlag for sygdommen. I enkelte tilfælde ser man dog familier med mange ophobede tilfælde af demente – akkurat som du beskriver din familie, og i disse situationer må arvelige forhold altid overvejes. Ved Alzheimer demens er der identificeret flere forskellige genmutationer som disponerer til sygdommen, og mulighederne for at afdække din eventuelle disposition er derfor tilstede. Udredning foregår via en klinisk genetisk afdeling, og du skal henvises dertil via din egen læge. Den genetiske rådgivning i forhold til demens kompliceres af at årsagerne til sygdommen kan være mange, og udtrykket af sygdommen – altså hvor svære symptomer man har eller får – er meget forskellig fra patient til patient. Den klinisk genetiske afdeling vil gennem en række samtaler med dig forsøge at afdække din familiehistorie samt drøfte mulighederne, og behovet, for udredning. Det er nemlig ikke nødvendigvis muligt at sige hvorvidt du vil få sygdommen, eller i hvor svær en grad.

Med venlig hilsen

Morten Svenning

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.01.2009
Annonce