Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har let at få blå mærker, kan det skyldes min spiseforstyrrelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige der er blevet meget i tvivl om noget. I de sidste 3 måneder har jeg haft let ved at få blå mærker. Da jeg er tidligere social og sundhedshjælper elev ved jeg at dette ikke er helt normalt. Jeg har fået mig en sød kæreste, men han kan knap røre mig før der så er et blåt mærke, og det gør ham, og mig selv meget bekymret. Kan der være tale om at der er noget galt med mit blod eller kan der være andre årsager til dette? Jeg kan oplyse at jeg de sidste 4 måneder har haft problemer med at spise, og har derved tabt mig omkring 10 kilo. Jeg får at vide jeg er meget spinkel af hvad man burde være, men trods jeg får at vide jeg burde spise mere, så spiser jeg ofte kun en 2-3 stykker rugbrød dagligt, og af og til en smule frugt. Jeg har før haft kontatet egen læge med svaret om at søge psykologhjælp, men jeg kan ikk se hvordan dette skulle give mig et svar på min tvivl. Håber på at kunne blive afklaret en smule mere nu.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg tror din egen læge har tænkt på en spiseforstyrrelse som baggrunden for dine symptomer, og derfor ”blot” bedt dig søge psykologhjælp. Med din sygehistorie kan jeg da bestemt også følge hans tankegang idet du beskriver et spisemønster der de sidste 4 måneder har være uhensigtsmæssigt. Spørgsmålet er så om det er en psykisk problemstilling som en spiseforstyrrelse der er årsagen, eller om der er en anden baggrund, og det syntes jeg du fortjener at få undersøgt. Det at du har let til at få blå mærker kan skyldes at blodets evne til at størkne er nedsat, og det kan undersøges gennem nogle blodprøver som din egen læge kan tage. En del af de proteiner som hjælper blodet til at størkne, de såkaldte koagulationsfaktorer, er afhængige af vitaminindtaget for at kunne opretholdes. Såfremt din kost er ensidig og sparsom kan forklaringen muligvis findes der. Gennem en blodprøve vil din læge kunne få et billede af hvordan cellerne i dit blod ser ud, og om der er noget der afviger fra det normale. Du skal have afklaret via din egen læge om der er en fysisk sygdom eller tilstand der ligger til grund for dit problem, eller om der er tale om et problem der kan løses gennem kostregulering. Du skriver at du har haft problemer med at spise, men desværre ikke på hvilken måde, og jeg tror det er en væsentlig ting at få forelagt din egen læge.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 01.09.2009
Annonce