Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad ved man om inappropriate sinus tachycardia?

Spørgsmål

Kære Spørger

For lidt over 2 år siden, besvimede jeg efter en cykeltur, på sygehuset fik jeg sat en hjertemonitor på. Den første gang jeg stod ud af sengen, kom alle sygeplejerskerne rendende, min puls steg til de omkring 180-230 ved bare, at stå ud af sengen. Bare det at jeg står op, får pulsen til at stige, til en grad hvor jeg kan blive svimmel. Især hvis jeg dyrker sport, kan jeg blive så dårlig, at jeg må ligge ned, for ikke at besvime. Men hvis jeg så lægger mig ned, så falder den igen, langsomt.

Efter utallige af undersøgelser bliver jeg sendt til Rigshospitalet, hvor jeg får besked på, at jeg har noget der hedder inappropriate sinus tarkykardi. De overvejer at jeg skal have brændt, nogle af de store kar ved hjertet, men mener det er for farligt, når jeg ikke er ældre (22 år). 1 2 3 og så får jeg selo zok, og så kan jeg passe mig selv. Medicinen virker, og så må jeg leve med det. Har spurgt dem mange gange om, hvad jeg kan forvente. Måske vokser du fra det, måske bliver det værre. Ved graviditet ved de ikke hvad jeg skal forvente, har tilbudt mig selv, til undersøgelser, da de flere gange har sagt det er en tilstand, de ikke ved meget om, men nej tak. Har i hørt om dette? Får nu bisoprolol pga bivirkninger fra selo zok, og det virker. Kun ind imellem det virker som om, at hjertet lige går ned i en meget langsom ureglmæssig rytme, hvilket giver en krampe agtig fornemmelse i brystet, ellers mærker jeg kun den høje puls, ved fysisk aktivitet, som feks cykle.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Inappropriate sinus tachycardia er en tilstand hvor man har relativt begrænset viden, og det er derfor ikke muligt at afklare alle de tanker du gør dig omkring fremtiden. Tilstanden er en såkaldt atrial takykardi, dvs. hjerteslagene udgår fra den øverste del af hjertet, forkamrene eller atrierne, hvor man bl.a. finder sinusknuden. Sinusknuden er et lille område der består af celler med en evne til at danne en elektrisk impuls - den impuls som igangsætter hjerteslaget. Når sinusknuden har dannet en elektrisk impuls, ledes denne via nogle meget hurtigt-ledende fibre, purkinjefibre, rundt til hele hjertet for at sikre at hele hjertet trækker sig ensartet sammen når hjertet slår.

Årsagen til en rytmeforstyrrelse af din type kan altså enten skyldes en øget aktivitet i sinusknuden eller en ”kortslutning” i purkinjefibrene. Ved sidstnævnte er der etableret en utilsigtet forbindelse mellem purkinjefibrene som gør at en elektrisk impuls kan køre i ring og på den måde bringe hjertet i ”selvsving” som er det patienterne oplever som hjertebanken. Behandlingen kan enten være at man identificerer denne ekstra forbindelse og brænder den over hvis det er muligt, alternativt behandler man med rytme-regulerende medicin, eks. Selo-zok eller bisoprolol. Der er ikke mange data til rådighed, og det er derfor vanskeligt at forudse hvilken behandling som er bedst, eller hvor længe den vil være effektiv. Jeg syntes derfor du skal se det glædelige i at den medicinske behandling virker for nuværende, og skulle du på et tidspunkt få behov for kirurgisk behandling vil vores viden måske være endnu større. Når tiden kommer hvor du planlægger at blive gravid, skal hjertelægerne nok være behjælpelige med at tilrette din behandling.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 15.10.2009
Annonce