Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er stærkt plaget af forkølelsessår

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er meget generet af forkølelsessår på læberne. Jeg får ofte 3-4 stykker hver - hver anden måned. Er der nogen form for forebyggende behandling eller anden behandling som virker bedre end cremer som zovir eller lignende?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Ja, der findes anden behandling end cremer som zovir mod forkølelsessår på læberne. Når du får 3-4 stykker hver anden måned, lyder det som om du vil have gavn af at forsøge behandling med piller mod herpesvirus i stedet for creme. Der findes forskellige mulige pilletyper (aciclovir, valaciclovir og famciclovir). Aciclovir tabletterne er billigst, men skal tages 5 gange om dagen, hvor de andre kun skal tages 2 gange om dagen, så det er op til den enkelte patient at beslutte, hvad han/hun helst vil. Det vigtigste er at tage pillerne så snart man fornemmer at et nyt udbrud af forkølelsessår er på vej. Jo hurtigere, jo bedre. Man tager så pillerne i 5 dage. Hos voksne kan man evt. tage en højere dosis i kortere tid, men det beslutter du i samråd med din praktiserende læge, som du også skal kontakte for at få en recept på medicinen.

Venlig hilsen

Annesofie Faurschou

Læge og ph.d. i hudsygdomme

Sidst opdateret: 16.02.2012
Annonce