Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg kan ikke få min tampon ud, hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et spørgsmål ang. tampon. Jeg bruger som regel tampon når jeg dyrker motion men den glider ud, så jeg snakkede med en veninde om det og hun foreslog at jeg klippede et stykke af tamponen (så den var ca. 1½-2 cm lang) når nu det ikke var mere end en halv times tid jeg havde brug for den og jeg ikke blødte så meget. Uden rigtig at tænke over konsekvenserne gjorde jeg som min veninde sagde, og da jeg så havde været ude og løbe og ville have tamponen ud var den væk. Jeg har flere gange prøvet at mærke efter den og kan bare ikke finde den i hvert fald ikke en snor eller mærke selve tamponen, men når jeg mærker der oppe føles det lidt som om tamponen sidder der - men der er et lag hud/kød udenom, det er umuligt at finde en 'indgang' til det. Sidder ca. 5 cm oppe i skeden og blokerer for alt andet ognu er jeg selvfølgelig ekstremt bange for at der er noget helt galt, vil helst ikke til lægen, da jeg synes at det er ekstremt pinligt (det er en mand), kan jeg gøre noget for at få ded ud? Den har siddet der i ca 24 timer nu - hvis det er den, er der en chance for at den kommer ud af sig selv ? Håber virkelig i kan hjælpe mig, for er ved at være rimelig bekymret.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Tamponer er designet til brug, som de nu er. Det er en dårlig idé at klippe i dem. Formentlig ved du, at de findes i flere størrelser. Og de små er ganske små. Når du har puttet tamponen op, skal du sikre dig, at snoren er til at få fat på igen. Ellers kan du risikere at komme i samme situation igen. Men du er ikke den første, der har været i den situation, du oplever. For eksempel, du glemmer at tage tamponen ud, før du sætter en ny op. Så bliver den første skubbet op i toppen af skeden (der er plads nok) og kommer selvfølgelig ikke ud, når du fjerner den yderste. Den slags glemte tamponer kommer du ret hurtigt til at mærke, fordi de giver en meget ubehagelig lugt fra sig. Og kan du ikke få fat i den, er der ingen vej uden om at gå til lægen til en gynækologisk undersøgelse . Det er ganske let få lægen at få tamponen ud, det gør ikke ondt og problemet er løst. Du kan ikke regne med, at tamponen kommer ud af sig selv. Men lader du den sidde, risikerer du infektion i underlivet. Selv om du ikke bryder dig om det, er der altså ingen vej uden om at gå til lægen.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdommee

Sidst opdateret: 26.08.2009
Annonce