Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan vi blive gravide trods min sædprøve?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har netop været til lægen for anden gang for at få svar på min sæd kvalitet. Jeg fik svaret efter 2 analyserede prøver. Jeg har fået et diagram hvor der står under tolkningen: "Spermakvaliteten ikke helt god, men dog forenelig med opnåelse af graviditet". Jeg har ingen antistoffer og "normale" tal (altså inden for min/max grænserne) i det meste på nær: - mobilitetsgrad ( der har jeg fået 3 ud af 0-4 points) - antal morfologisk normale spermatozoer ( der har jeg fået hhv. 22 og 30 procent. hvor ref; 50-100) - (anden test kun): Penetrationstest ( der har jeg fået 35. hvor ref; 40-50 )

Det jeg er lidt i tvivl om er: 1. under bemærkninger står der: Nogle leukococytter i første test og mange leukocytter i anden test. Hvad betyder det? Min læge snakkede ikke om det - og jeg så det først da jeg kom hjem fra samtalen.

  1. Jeg har en "Graviditetsprognose kurve". Der kan jeg se at vi har: - 1 år: 15% chance - 2 år: 22% chance - 3 år: 28% chance - 4 år: 31% chance osv osv - 9 år: 40% - hvor langt er dette fra "normalen"?

Slutteligt har jeg et spørgsmål som er lidt udenfor: Jeg har bemærket at min sæd udladning ikke har samme "styrke" som før i tiden. Det virker som om at det lige akkurat kommer ud - men altså ikke med noget særligt kraftigt tryk (som før i tiden). Er det et problem for graviditeten? Og er det noget jeg bør få undersøgt nærmere? Jeg går af og til på nogle 1200 kcal slankekure - kan det have påvirkning for noget af ovenstående?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

En sædprøve og dens resultat er blot en enkelt brik i puslespillet, der fortæller om et pars muligheder for at få børn. Men det er et godt sted at begynde. Når den er på plads, kan I koncentrere jer om alle de andre forhold, der har betydning for frugtbarhed og reproduktion. Dit spørgsmål går alene på, om du - alt andet lige - kan få børn vurderet ved sædprøvernes resultater. Det kan du formentlig godt, selv om tallene tyder på en noget nedsat "sædkvalitet". Du skal hæfte dig ved konklusionen, at "spermakviliteten ikke er helt god men forenelig med opnåelse af graviditet". Du har fået foretaget 2 prøver, som tilsyneladende viser nogenlunde det samme, så det ligger nok nær sandheden. Men "kvaliteten" veksler fra gang til gang og fra tid til anden, så du må tage svarene som øjebliksbilleder. Nogle gange er kvaliteten måske bedre - andre gange dårligere. Alligevel mener jeg ikke, at du vinder noget ved at få foretaget flere analyser. Du må prøve at forholde dig til det, du nu har fået at vide. At du er god nok.

Graviditetsprognosekurven er selvfølgelig interessant og sætter talværdierne i perspektiv. Men lad dig ikke lede af den alene. Den fortæller blot, at de, der er i samme situation med passende tålmodighed kan nå til målet. Med hensyn til leukocytter - hvide blodlegemer - så kan tilstedeværelsen være udtryk for infektion af en eller anden art. Tal med lægen om det. I givet fald vil det være godt at få klarhed på det punkt.

Det med udladningens styrke fortæller nok mere om, hvor oplagt du er, end om din evne til at få børn. Alle oplever fra tid til anden forskel. Sædmængden svinger også fra tid til anden, uden at det behøver at betyde noget. Sparer du op nogle dage og er du i stødet, bliver udløsningen kraftigere. Du fortæller ikke noget om, hvor længe I to har forsøgt at blive gravide - og heller ikke om alle de andre forhold, der spiller ind for at få børn - din kones frugtbarhed for eksempel. Men hvis alt andet også er i orden, må I prøve med tålmodighed uden at bruge for mange tanker og kræfter på, om det vil lykkes. Så kommer det til at gå, som I drømmer om det. Du fortæller ikke, hvor langt I har været i "systemet". Men en henvisning til er fertilitetsklinik med henblik på tolkning og beskrivelse af yderligere muligheder er nok en god idé efter 1-2 år.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler.

Sidst opdateret: 26.08.2009
Annonce