Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man nedsætte sit kolesteroltal med naturlige midler?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Kan man uden recept købe Lecithin for at nedsætte sit kolesteroltal? Til orientering spiser jeg hver dag en del græskarkærner fordi de indeholder magnesium, som jeg mener faktisk har en virkning, som er næsten ligeså effektiv som blodtryksmedicin. Mit spørgsmål er endvidere, om indtagelse af græskarkærner også har en vis betydning for nedsættelsen af kolesteroltallet?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Lecithin kan sagtens købes uden recept. Der er nemlig ikke tale om et lægemiddel, men om et kosttilskud. Virkningen af lecithin på kolesteroltallet, samt følgevirkningen af højt kolesterol, er omdiskutteret. Enkelte studier har vist en mulig øget risiko for hjerte-kar sygdomme hos kvinder. Dette skyldes formentlig at lecithin kan have en østrogen-lignende effekt i kroppen. Græskarkærner indeholder bl.a. store mængder flerumættede fedtsyrer, samt en række andre stoffer, herunder som du nævner, magnesium. I undersøgelser af græskarkerners effekt på kolesterolniveauet er der påvist en gavnlig effekt. Det er dog uklart præcis hvorfor denne effekt opnås, men det er formentlig de flerumættede fedtsyrer i sig selv som gør det. Det glæder mig at se du forener naturmedicinen med den ”etablerede” behandling med traditionel medicin. Husk at nævn for din læge hvilke naturpræparater du indtager da det kan have betydning for hvorledes din øvrige behandling tilrettelægges.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce