Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er mit blodtryk for højt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et blodtryk der er ca 150-160/78-80 og min læge siger det lavere tal er det vigtigste og det er iorden. Så mit spørgsmål er hvad der får det højere tal til at være så højt og hvor farligt det er. Min læge tænkte det kunne være stress. Jeg har ikke haft hovedpine, men jeg føler ligesom om den ligger og lurer, sådan har jeg haft det i en måneds tid. Kunne i give mig nogle bud på hvad det kan være.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg er ikke enig med din læge i dennes betragtninger omkring dit blodtryk. Dit blodtryk er for højt. Blodtrykket består af et højt tal, det systoliske tryk, og et lavt tal, det diastoliske tryk. Begge tal er væsentlige, men hvis man skal pege på et som er vigtigst, vil man i dag hælde til at det er det systoliske tryk, altså det høje tal. Årsagen til for højt blodtryk, hypertension, kendes faktisk ikke på trods af at det er en sygdom som rigtig mange mennesker lider af, erkendt eller uerkendt. Det lumske kan være at man som oftest ingen symptomer har, og derfor ikke er opmærksom på at noget er galt.

Stress kan godt være en medvirkende årsag til at dit blodtryk er for højt, og såfremt du kan nikke genkendende til dette må du forsøge at ændre på din dagligdag så du mindsker dit stressniveau. Forhøjet blodtryk kan være farligt på grund af den påvirkning det har på karsystemet over længere tid, perioder der strækker sig fra måneder til år. Folk med forhøjet blodtryk har en øget risiko for blodprop i hjertet, slagtilfælde – hjerneblødning såvel som blodpropper, samt negativ påvirkning af stort set alle organer men særligt hjerte og nyrer. Jeg syntes du skal insistere på at din læge skal tage dit blodtryk alvorligt. Nu har du fået målt dit blodtryk for højt ved en enkelt lejlighed, men det er nødvendigt med langt flere målinger før man med sikkerhed kan konstatere at dit blodtryk er for højt. Du er ikke særligt gammel, og derfor kan en række supplerende undersøgelser ligeledes komme på tale. Behandlingen vil initielt være livsstilsændringer i form af øget motion og bedre kostvaner, og først senere kommer medicinsk behandling på tale. Blodtrykket er bestemt ikke bare et tal som ikke betyder noget, og derfor skal du undersøges nærmere!

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 15.10.2009
Annonce