Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Irritabel tyktarm? - men også blødning!

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 23-årig studerende, der har fået konstateret irriteret tyktarm. Min lidelse er forbundet med stress og følelser, og jeg føler mig meget alene i verden, fordi jeg har det så ufatteligt dårligt fysisk, kan ikke passe mit studium og mit arbejde pga. ubehaget og smerterne, og kan ikke finde hoved og hale i, hvad jeg skal gøre for at komme videre. Jeg er også bange for, om jeg aldrig kan komme til at leve et normalt liv med mine studier igen. Det startede for 4 måneder siden med kvalme, ubehag og mavesmerter. Allerede i et par år har jeg nogle gange blødt, når jeg har været på toilettet. Efter at jeg nu undgå mælkeprodukter og fedt kød er jeg kommet kvalmen til livs, og det hjælper også med åndedrætsøvelser og mindfulness, men jeg føler mig stadig låst fast i en tilstand, jeg ikke er herre over og som jeg ikke kan se en ende på.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Irritabel tyktarm er en meget udbredt lidelse i den vestlige verden, hvor man skønner, at op til 25% af befolkningen kan være plaget, måske kun i perioder. Ofte bliver diagnosen stillet ved at man ved forskellige undersøgelser udelukker, at det kan dreje sig om andre sygdomme. De hyppigste gener er mavesmerter, oppustethed, udspiling samt forstyrrelser i afførings-mønstret. Imidlertid har nye undersøgelser vist, at der i mange tilfælde kan være tale om en særlig form for stoppelse, såkaldt skjult forstoppelse, hvor man også kan have ubehag i hele kroppen, kvalme, eller små influenza-lignende tilfælde. Du skal altså have undersøgt, om dette er tilfældet for dig, og det sker bedst med en bestemmelse af den såkaldte passagetid, hvor man samtidig får at vide, om der er altfor meget afføring gemt i din tyktarm, nærmest som depoter. Da du jo imidlertid også har haft blødning i forbindelse med afføring, kan der jo også være tale om en anden tarmsygdom, så der skal også foretages en kikkertundersøgelse af tarmen som det første. Du skal således henvises til en hospitals-afdeling, der kan foretage begge disse typer af undersøgelser, og det kan indtil nu kun foregå på Tarmlaboratoriet/Helsingør Hospital, hvortil man kan blive henvist fra sin egen læge. Det skal anføres, at kikkertundersøgelsen skal foretages først (pga. blødningen). Når den endelige diagnose er stillet, kan der gives en effektiv behandling, så du igen kan passe dine studier.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge,

dr.med. Speciallæge mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 22.11.2009
Annonce