Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter mister sit hår, hvad skal vi gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min datter har i løbet af de sidste to år mistet meget hår. Det er værst forrest på issen, hvor man tydeligt kan se hovedbunden gennem håret, men der er også "længere mellem hårene" i siderne og øverst på hovedet end der tidligere har været. (Hun har faktisk haft meget tykt hår da hun var lille). Når vi kigger på billeder af arveligt kvindeligt hårtab, ligner det hendes. Der er stor tendens til skaldethed i hendes fars familie. Hun har fået taget diverse blodprøver, inklusive for øget mandligt hormon. Ingen af prøverne viser noget usædvanligt. Hun har været hos en hudlæge, som efter et hurtigt blik på hendes hår, ordinerede buckystråler og diproderm. Det er her jeg bliver nervøs. Når jeg søger på nettet, ser jeg kun denne behandling nævnt i forbindelse med eksem og psoriasis, ikke mod hårtab. Jeg er heller ikke tryg, når jeg ser hvilke bivirkninger "kuren" har. Er der nogen chance for, at det rent faktisk kan afhjælpe hendes problem? Mener I, at der er en idé i at fortsætte? Og endelig: er der andre behandlinger, som I kan anbefale?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg forstår så godt dine problemer i form af de to år, hvor din datter har mistet så meget hår. Du har beskrevet situationen så godt; men uanset af det, kræves der meget for at få afklaret status og hjælp både for dig og din datter. Jeg havde gerne set en bedre beskrivelse for din hudlæge og måske også mere behandling end ”buckystråler” og ”diproderm”. Der kan nævnes en lang række årsager som kan sætte et hårtab i gang ud over dit forslag om tendensen til skaldethed i hendes fars familie. Hertil kan nævnes: Fysisk eller psykisk stress, alvorlige udbrud med infektioner, stofskifte ændringer, sukkersyge, blødninger, graviditet, infektioner og hormonbehandling. Til andre grunde kan nævnes: Afslutning af p-piller, intens slankekur og visse lægemidler foruden mekaniske faktorer. Såfremt alle disse mange faktorer kan fjernes er det ikke ualmindeligt at håret normaliseres fra 6 til 12 måneder. Man må foreslå en fornyet hudlæge-behandling med god tid til at gennemgå de forskellig faktorer inklusive laboratorieprøver og undersøgelse om der foreligger betændelse i huden, skældannelse i hårbunden og syn af hud og negle. Endvidere må diskuteres brugen af de forskellige behandlingsmuligheder, eksempelvis Regaine (minoxidil) som lokalbehandling eller Propecia (finasterid) som tabletbehandling.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce