Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan vurderes vågenhed når man er i koma?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit spørgsmål angår ikke mig. Min mors bedste veninde er blevet kørt ned i egypten og ligger i koma. Hun er blevet opereret i hjernen. Hun er klinisk stabil, kredsløbsstabil, blodtryk og puls er pæn men hendes vågenhed er meget lav, 4 hvor den skal være 16. Det vides ikke hvordan hun "har det" når hun vågner. Mit spørgsmål er så: Hvad betyder vågenhed helt præcist? Håber i kan svarer mig på mit spørgsmål, da vi sidder herhjemme og er så kede af det og ikke ved om hun vil kunne vågne igen når de siger hendes vågenhed kun er 4.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Når man vurderer en patients vågenhed vurderer man i virkeligheden oftest det modsatte, nemlig graden af bevidsthedspåvirkning. I udgangspunktet er patienter jo vågne og klare at snakke med. Når man vurderer patienter på en skala, er det for at have et fast regelsæt med målbare eller objektive vurderingskriterier. Dette gør det lettere for lægerne at vurdere alvorligheden af den tilstand patienten befinder sig i. Jeg kan godt blive lidt usikker på hvilken skala de bruger til at vurdere din mors veninde med når du siger den går til 16. Den mest anvendte skala er den der hedder Glasgow Coma Scale der går til 15. Her måler man på 3 forskellige parametre;

• Øjne: Fra 1 til 4 point.

1 point når man ikke åbner øjnene og op til 4 point hvis man har spontan øjenåbning.

• Verbalt respons: Fra 1 til 5 point. 1 point når man ingen lyde siger og op til 5 point hvis man kan indgå i relevant samtale.

• Motorisk respons: Fra 1 til 6 point. 1 point når man ikke bevæger sig overhovedet og op til 6 point hvis man kan efterkomme en kommando om bevægelse.

Således kan man på GCS score fra 3 til 15 point. Hvis din mors veninde kun får 4 point i hendes vurdering lyder det som om der er tale om en meget alvorlig situation. Der kan dog være flere ting der spiller ind i denne vurdering, herunder om hun bliver holdt kunstigt sovende med medicin.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen Læge

Sidst opdateret: 18.12.2009




Annonce