Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er diabetes insipidus?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har lige et enkelt spørgsmål omkring diabetes insipidus. Hvis man får konstateret denne sygdom, er der nogle konsekvenser? Kommer det til at betyde noget i det videre liv?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Diabetes insipidus er en ret sjælden tilstand der ikke har noget at gøre med det vi vanligvis kender som sukkersyge, nemlig diabetes mellitus. Mellitus betyder honning, og henfører til at urinen ved diabetikere typisk er sød fordi man udskiller sukker. I gamle dage blev diagnosen stillet ved at smage på urinen. Insipidus betyder uden smag og stammer fra at urinen ikke smager af noget i modsætning til diabetes mellitus.

Diabetes insipidus er en tilstand hvor kroppen ikke længere er i stand til at opkoncentrere urin og derfor har man kæmpestore vandladninger. Enkelte patienter kan tisse mellem 10 og 20 liter dagligt. Tilstanden betinges af en forstyrrelse i hormonbalancen, og man skal naturligvis sikre sig at der ikke foreligger en fysisk sygdom som er behandlingskrævende som årsag til denne forstyrrelse. Forstyrrelsen rammer det hormon som hedder ADH, AntiDiuretisk Hormon, som er et hormon der begrænser mængden af væske som udskilles igennem nyren. Forstyrrelsen kan enten bestå i nedsat produktion af hormonet, eller nedsat følsomhed i nyrerne. Tilstanden kan være permanent eller forbigående. Behandlingen er tilførsel af ADH, og konsekvensen afhænger naturligvis af årsagen til den nævnte hormonforstyrrelse. Ved en ren funktionel tilstand behøver det ikke nødvendigvis at have nogen større konsekvenser på langt sigt. I de tilfælde vil det også mange gange vise sig at behandlingsbehovet kan være af kortere varighed hvorefter kroppen finder sin balance igen.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen Læge

Sidst opdateret: 18.12.2009
Annonce