Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg købe en INR måler?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvor køber jeg jeg en INR måler? På den måde kan jeg lære at styre min kost og mit liv. Min INR suser op og ned. Er bekendt med at intagelse af, ipren og pinex, har en indflydelse på INR nivuet. Der smutter også en pilsner og lidt rødvin ned, derfor kunne det være godt at kunne snuppe en måling hver morgen, så havde jeg en chance for at følge lidt med.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Apparater til måling af INR-værdien findes endnu kun til professionelt brug. Prisen på apparatet og udgiften til materialerne per måling er endnu højere end man som privatperson kan forventes at afsætte. INR-målere kan dog findes på internettet, men såfremt du ikke får apparatet vedligeholdt og løbende indstillet, kan du slet ikke regne med de måleresultater du vil få. Jeg mener heller ikke at du vil have synderlig gavn af at købe et sådan apparat. Det er rigtigt som du siger, at INR-værdien kan svinge rigtig meget, og det er hensigtsmæssigt at tilpasse sin livsstil for en bedre behandlingseffekt. Men det er ikke noget du skal gøre fra dag til dag, på basis af en måling foretaget hjemme. Du skal se lidt på hvilke fødevarer der påvirker din INR-værdi. De fødevarer som indeholder store mængder K-vitamin vil have en negativ indvirkning på din INR-værdi – altså få den til at falde. Det er derfor vigtigt at man spiser disse fødevarer jævnt, gerne dagligt, for at undgå store udsving. Det er eksempelvis kål og salater. Alkohol i lille mængde har ikke nogen betydende indvirkning på din INR, men indtager man mere end 3 genstande dagligt, kan INR stige som følge heraf. Du bør også lave en medicingennemgang sammen med din læge, da ibuprofen ikke er det eneste lægemiddel der kan have en indflydelse på hvor godt din INR er reguleret.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen Læge

Sidst opdateret: 12.04.2010
Annonce