Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

For hurtig hvilepuls under graviditet

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg spørger som bekymret mor. Jeg har en 27årig datter som venter sig i 27 uge. I forbindelse med et rutinetjek hos lægen, blev der konstateret en alt for højt hvilepuls. Den ligger omkring de 90 - 120. Min datter blev øjeblikkelgt sendt på hospitalet til blodprøvetagning og hjerte kardiogram, da der var mistanke om det var noget med stofskiftet. Alle tal og kardiogram vist intet unormalt, men alligevel er pulsen oppe i det høje gear. Lægen kan ikke umiddelbart finde ud af, hvad der ligger til grund og hun har jo ingen gener af det. Men jeg er bekymret, hvad betyder det på sigt at have så høj en hvilepuls?Kan hjertet og systemet holde til det? Kan hun holde til at gå igennem en fødsel? Vil det betyde at hjertet måske går i stå? Da hun var lille omkring de 4-5år, blev der konstateret en mislyd ved hendes hjerte og hun blev sendt til specialist. Kardiogrammet dengang, viste intet unormalt men kan det alligevel have været tegn på et svagt hjerte?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Hos nygravide sker der betydelige forandringer i hjertekarsystemet. Allerede fra uge 6 øges den samlede blodmængde, og når maksimalt niveau omkring uge 13, hvor den gravide typisk har 50 procent mere blod i cirkulation end før graviditeten. Da dette ikke modsvares af tilsvarende stigning i produktionen af de iltbærende røde blodlegemer, har alle gravide i forhold til raske i større eller mindre udstrækning blodmangel. Denne øgede men 'fortyndede' blodmængde bidrager til en hurtigere hvilepuls som ofte stiger med optil tyve procent over normalen. Har man for eksempel en hvilepuls på 75, vil det altså under graviditeten være normalt at den stiger til 90 slag/minut. Ifølge svenske studier øges kropsvægten med over 10 kilo hos mere end 85 procent af gravide, og med over 15 kilo hos mere en 43 procent af gravide. Dette bidrager naturligvis til yderligere belastning af hjertet. Gravide udviser derfor ofte symptomer på overbelastning af hjertet i form af væske i benene, forværring af tidligere observerede hjertemislyde samt åndenød og i sjældne tilfælde også besvimelse. Hurtig hjerterytme kan naturligvis også være et tegn på en reel rytmeforstyrrelse. De mest almindelig er forskellige former for ekstraslag, som sjældent kræver behandling og næsten altid er ufarlige. Andre typer af rytmeforstyrrelser, bør dog lede til grundig afklaring af tidligere sygehistorie, arvelige forhold samt blodprøvetagning, herunder kontrol af blodets bestanddele og salte, skjoldbruskkirtlens funktion og undersøgelse af hjerterytmen med elektrokardiogram. Er der herefter fortsat tvivl, bør ekkokardiografi udføres. Viser disse undersøgelser ingen tegn på sygdom og har patienten ingen usædvanlige hjertesymptomer, er sandsynligheden for komplikationer senere i graviditeten dog ganske lav.

Med venlig hilsen

Anders Barasa,Læge

Sidst opdateret: 12.04.2010
Annonce