Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Medicin afhængig

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en veninde, der igennem det sidste ½ år har spist 16-22 pinex/panodil om dagen, kan hendes indre organger ikke tage skade af det? Hun siger det er pga hovedepine, og at lægen ikke vil give hende andet, så nu spiser hun pinex/panodil som var det slik. Jeg vil gerne hjælpe hende men det er svært. Har du en ide om hvordan det kan skade hende, måske det ville afskrække hende og så kan jeg måske få hende til at søge hjælp.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Paracetamol er et smertestillende præparat med en god virkning på mange typer af smerter. Paracetamol indtaget i korrekt dosis er ikke forbundet med alvorlige bivirkninger. For voksne mennesker er den maximale døgndosis 4 gram, svarende til 8 tabletter. Når paracetamol omdannes i leveren, dannes der et nedbrydningsprodukt, NAPQI (N-acetyl-p-benzo-quinon imin) som er giftigt for leverens væv. Giftig dosis vil for en gennemsnitlig person være så lavt som 6 gram paracetamol, svarende til 12 tabletter. Denne giftighed kan i værste fald medføre leversvigt og død. Når din veninde indtager mellem 16-22 panodil dagligt, er det forbundet med betydelig risiko for skader på leveren. Der kan være tale om skader som leveren ikke kan overvinde, og derfor i værste fald være dødeligt for hende at indtage så højre doser. Din veninde skal omgående ophøre med sit forbrug, og tage kontakt til sin læge med henblik på en undersøgelse af evt. skader opstået som følge af hendes forbrug.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 16.02.2010
Annonce