Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Samleje og graviditet

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er gravid i 14 uge og er pludselig blevet bekymret for, om det kan skade barnet, at min partner er øverst når vi har sex? Sidst vi gjorde det kunne jeg mærke at, det føltes lidt ubehageligt og tungt på maven, så nu er jeg rigtig bekymret for om det lille barn kan tage skade af den tunge vægt på sig? Håber på svar og tak for en god brevkasse.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan love dig, at dit barn har det trygt og godt inde i din varme, beskyttende livmoder. Fostervandet, som barnet svømmer i, beskytter også mod for eksempel tryk udefra. Hvilken samlejestilling I så end benytter jer af, så har barnet det godt alligevel. Og foreløbig er du jo kun i 14-15 uge. Senere i svangerskabet, når din mave bliver rigtig tyk, kan det godt være, at I vælger en stilling, hvor han ikke trykker mod din mave. Det kan være, at det er mere bekvemt, at han kommer ind bagfra, eller at han ligger på ryggen, mens du sidder oven på ham. Du skal heller ikke være bange for, at det, at han kommer op i dig, kan skade barnet. Og heller ikke udløsning er skadelig. Ved din orgasme kan der godt nok komme lette sammentrækninger i livmoderens muskler, men det er ikke nok til at sætte veer i gang, så du risikerer at føde for tidligt. Det sker, at der kommer en smule blødning eller blodigt slim efter samleje. Tal lige med lægen om det. Det betyder formentlig heller ikke noget i forhold til at have samleje. En sidste ting: lysten til sex kan ændre sig i løbet af graviditeten - falde og stige. Det bliver I nødt til at tage hensyn til begge to. Så husk at tale med hinanden om det, så det ikke bliver et problem. I sjældne tilfælde - hvis graviditeten ikke forløber normalt - kan det ske, at jordemoderen eller lægen fraråder samleje. Og det bliver I selvfølgelig nødt til at respektere.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 28.01.2010
Annonce