Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal vi opsøge parterapi?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I ca tre år har jeg har haft et forhold til en dejlig fyr, og det sidste halvandet år har vi kommet fast sammen. Vi har det for det meste godt, men det store problem er at han lider af en depression, og hans nedture bliver udløst af enhver påmindelse af hans ekskærestes eksitens. Det er nok at han ser at hun har skrevet med nogen han kender på Facebook. Jeg har i al den tid prøvet at tackle hans sygdom og leve med den, og det er nogle gange nemt at glemme at han fejler noget. Men jeg føler mig knust når hun fra tid til anden popper op i hans bevidsthed og intet jeg gør er det rigtige. Han bliver sur og ked af det og siger at jeg ikke kan gøre noget rigtigt og at jeg ikke skal prøve at trøste ham.

Det er ihvertfald 5 år siden deres forhold endte og det temmelig grimt. Siden flyttede hun til Jylland. De var sammen i tre år og hun var hans et og alt. Han siger han elsker mig og vil leve sammen med mig, men hendes "spøgelse" hænger altid omkring os føler jeg. Pga hans sygdom kommer han til at skubbe alle fra sig og han har ikke mange nære venner. Jeg føler jeg bør tage hensyn til ham, men går derfor på kompromis med hvad jeg mener der er i orden mht at tage styringen når noget skal ordnes i hjemmet, bla husholdning, og jeg søger stort set for alt mens han sidder ved computeren. Jeg kan ikke finde ud af at kommunikere mine frustrationer med ham, og når jeg så er nedtrykt og deprimmeret over tingenes tilstand, så lyder det jeg vil sige så fjollet i mit hoved at jeg ikke rigtig tør sige det. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg har støttet ham i hans sygdom så længe jeg har kendt ham. Jeg føler mig træt og brugt, og frygter det aldrig stopper og han bliver rask. Min mor har foreslået parterapi, fordi jeg skal rustes bedre til at tackle hans sygdom og den indflydelse hans eks har på den. Jeg kan ikke hade hende da jeg ikke kender hende, men jeg hadder det hun har gjort ved ham og jeg forbander hende langt væk. Håber i kan forstå og måske give mig nogle råd.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit brev, hvor du så tydeligt beskriver vanskelighederne i dit parforhold. Jeg hæfter mig ved, at du i tre år har haft et forhold til en dejlig fyr, og at I det sidste halvandet år har boet sammen - men at problemet er, at din ven ikke kan glemme et tidligere forhold og lider af en depression. Du har gjort rigtig meget for at støtte og hjælpe din ven men har ikke tilgodeset dine egne behov i forholdet. Det er godt du stopper op nu og forholder dig til, hvordan der kan komme en bedre balance i jeres forhold. Din ven får det ikke bedre af, at du føjer ham i et og alt, så det er vigtigt, at du fortæller ham, hvad du selv har brug for. Det er vigtigt, at han tager sin del af jeres fælles liv. Det lyder som om din ven næsten dyrker sin sorg over det tidligere forholds ophør, idet han følger med i ekskærestens færden over Facebook, så det skal han holde helt op med. Det er kun at puste til ilden, så du må konfrontere ham med, at da han nu har valgt dig som kæreste, skal han gøre alt hvad han kan for at få ekskæresten ud af erindringen. Jeg vil give din mor ret i, at det ville være en god hjælp for jer at søge parterapi. Det er tydeligt, at der må ske en forandring i jeres forhold, og det er nyttigt at få en udeforstående til at stille jer spørgsmål om, hvordan I kan skabe et godt parforhold. Så jeg vil råde dig til at sige til din kæreste, at for at jeres forhold kan forbedres og hans depression lette, er det helt nødvendigt, at I nu søger hjælp gennem sammen at opsøge en parterapeut.

Bedste hilsener Birgitte Winkel

Sidst opdateret: 12.04.2010
Annonce