OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Jeg skriver på vegne af min 61 årige far som har haft den mærkeligste uge! Lørdag skal han på toilettet som vanligt men afføringen er kul-sort, efterfølgene laver han stort 4-5 gange i løbet af dagen som alle er sorte hvorefter han ringer til lægevagten som ser ham og siger det ikke ser akut ud og at han skal søge læge mandag. Os som er omkring ham kan se han mister kuløren i huden og mandag er han helt hvid og lægen måler da også hans blodprocent til 4,7 han bliver indlagt får mavesårsmedicin mandag samt et par poser blod og væske. Tirsdag kigger lægerne ned i maven og finder intet!Bloprocenten bliver rimlig stabil 6,7 og torsdag foretages et tarm-kig og det konstateres at der er intet at se! Han bliver sendt hjem. Nu sidder han så uforløst og bange hvad var det der gjorde at han mistede 2L blod? Kan det komme igen? Skal han ikke undersøges mere? Er det noget der ofte ses?
Med venlig hilsen en spørger
Kære Spørger
Sort afføring, ofte med en hel speciel lugt, hedder melæna (græsk: sort), og forekommer, når der har været en blødning i de øverste dele af mave-tarmkanalen. Under blodets transport ned igennem tarmen, omdannes nemlig det røde farvestof (hæmoglobin). Et blødende sår, enten i mavesækken eller i tolvfingertarmen, er en hyppig årsag, eller en blødende mavekatarr, men det skulle jo være udelukket her, når kikkertundersøgelsen har været normal. I vore dage skyldes disse lidelser ofte gigtmedicin (men din far får jo ingen medicin).
Du skriver et "tarm-kig", men det kan foregå på 2 måder: Enten som en sigmoideoskopi, hvor det kun er den venstre side, der undersøges - eller som en koloskopi, hvor hele tyktarmen bliver efterset. Fejler man noget i venstre side, vil der ofte også være frisk blod at se i afføringen, hvorimod stammer det fra højre side, kan blodet godt være nået at blive sort inden det når frem til endetarmen; vi taler her om polypper, divertikler (udposninger) eller svulster. Imidlertid er der også mange meter tyndtarm, hvor det kan bløde fra, og den er meget vanskelige at undersøge.
En røntgenundersøgelse kan være berettiget, men ofte må man anvende særlige kikkerter, eller foranstalte en såkaldt kapsel-endoskopi, hvor man skal synke et lille kamera, der tager billeder under passagen igennem tarmen, som man så kan se på en computer. Der er desuden en række meget sjældne lidelser, der kan give blødning, men ret så hyppigt er det dog, at der kan være misdannelser af blodkarrene i slimhinden forskellige steder i mave-tarm-kanalen, som man så kan brænde. I den aktuelle situation, bør man sikre sig, at der er foretaget en fuld kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi), samt kontrollere blodprocenten jævnligt, og hvis afføringen er blevet normal igen, undersøge den for mikroskopisk blod. Det er ikke usædvanligt, at man er nødt til at gentage en del af undersøgelserne, inden man finder frem til årsagen, for derved at kunne give en korrekt behandling
. Venlig hilsen
Dennis Raahave Overlæge, dr.med. Mave-tarm kirurg
Speciallæge i mave-tarmsygdomme
Sidst opdateret: 28.01.2010