Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har brug for hjælp for at komme igang med mit liv efter mit misbrug

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 18 årig fyr der gennem de sidste 3 år af mit liv jævnligt har indtaget store mængder ulovlige rusmidler, primært stimulanser. I perioder flere gange om ugen, men for det meste holdt det til et weekendforbrug. Jeg har en gang før forsøgt pause, hvilket holdt i knapt en måned, før jeg røg tilbage i mit gamle mønster. Jeg har nu været clean siden 1. januar 2010, men i tiden efter har jeg oplevet voldsomme afhængighedssymptomer, både fysiske (ingen energi, konstant træthed, muskelsmerter, stort vægttab/undervægt) og psykiske (paranoia, rastløshed, søvnløshed, tvangstanker, depression) symptomer. Jeg har følelsen af stor mental tomhed, nedsat koncentration, nedsat vilje til at leve (oplevet selvmordstanker, dog ikke faretruende da jeg på intet tidspunkt har ville realisere dette).

Jeg bor pt. for mig selv, og har svært ved at tage vare på mig selv grundet dette, ting som arbejde/jobsøgen, studier og så videre er helt udelukket da jeg ikke har overskud hverken fysisk eller mentalt til det. Jeg får økonomisk hjælp af mine forældre, da jeg ikke engang kan passe jobaktivering og dermed ikke er berettiget til kontanthjælp. Jeg holder mig indendørs for mig selv det meste af tiden, op til flere dage af gangen, sover uregelmæssigt, kan ikke engang overskue at lave mad til mig selv (så den står på frysemad, rugbrød/pålæg og lignende). Jeg har skiftet den gamle afhængighed ud med et stort forbrug af computerspil (World of Warcraft), koffein og nikotin - til tider alkohol (dog et lavt forbrug, en øl eller 3 hvis det er særligt slemt en dag) hvilket jeg egentlig mere tror er en form for angst - jeg skal have nogle små glæder at holde fast i ellers "giver jeg op". Jeg har hverken mod eller overskud til at søge hjælp men har nu indset at der skal gøres noget, og lidt råd og eventuelt vejledning ville virkelig være en stor hjælp for mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver, at du efter 3 års misbrug nu har været afholdende siden 1. januar. Tillykke med det, det er rigtig flot. Det er hårdt at komme ud af et misbrug, og ofte bliver en slags misbrug erstattet med et andet, og jeg kan forstå, at du faktisk oplever dette, idet du har et stort forbrug af kaffe, tobak, PC-spil og til tider alkohol. Det er et stort problem for dig, at du ikke har overskud til ret meget. Også her er du et klassisk eksempel på en misbruger, som er på vej til at blive "clean". Både som aktivt misbrugende og i tiden efter ophør at misbruger, oplever mange, at den såkaldte "eksekutiv funktion" er dårlig, dvs. evnen til at gøre det, man har bestemt sig for at gøre. Jeg tror dog ikke, at der er nogen vej udenom: Det her er vist for stort til, at du kan klare det helt alene. Behandlingen af misbrugere og mennesker på vej ud af misbrug, foregår i kommunalt regi, ofte i de kommunale misbrugs/behandlingscentre. Jeg kan regne ud, at du bruger mange timer foran computeren, så jeg vil foreslå, at du bruger et kvarter foran PC-en på at finde et telefonnr. til din kommunes misbrugs- eller behandlingscenter og så ringer til dem. Mon ikke det er en overskuelig opgave blot at få ringet til centret og så høre, om du kan hjælpe dig med at holde fast i din vej ud af misbruget? Nu har du taget en beslutning om at stoppe, og den skal du holde fast i, men for at gennemføre det svære projekt det er at blive "clean", har du vist brug for lidt hjælp. Tillykke med din beslutning og held og lykke med din vej ud af misbruget og ring så lige derned, ikke?

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 16.02.2010
Annonce