Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Forkalkninger i testiklerne

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i knap et år haft smerter i min højre testikel - og kun den højre. Smerterne er der hver dag og kan variere i styrke, dog er den altid øm. Samtidig er den hævet, eller i hvert fald større end den venstre. Jeg er 25 år gammel og er aktiv flere gange i ugen. Hele efteråret cyklede jeg ikke, så det er næppe "kvaste nødder" fra et cykelsæde. Jeg kan godt have svært ved "at ryste helt af" ved vandladning, men ellers normal vandladning. Jeg var til læge med den i slutningen af 2009, hvor lægen ikke kunne mærke noget, men jeg blev sendt til en nærmere undersøgelse på urologisk afdeling. Her kunne de heldigvis fortælle mig, at der ikke var kræft, men at der var mange og store forkalkninger. Min egen læge kiggede derefter på resultaterne i begyndelsen af januar og mente, at det var en usædvanlig høj koncentration af forkalkninger og har nu sendt mig til videre til en konsultation på sygehuset. Jeg havde egentlig en tid her imorgen (27. april), men nu har sygehuset flyttet tiden nogle måneder. Hverken min læge eller sygehuset vil udtale sig om, hvad det kan være før jeg har haft nogle flere undersøgelser, men samtidig siger de, at det langt fra er normalt med så meget forkalkninger. Jeg begynder at blive nervøs for, hvad det kan være - kræft, nedsættelsen af muligheden for at få børn eller "bare" nogle smerter jeg må leve med. Og det leder hen til mit spørgsmål - hvad kan forkalkninger i testiklerne betyde?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ingen ved, hvorfor en mand kan få små forkalkninger - mikroforkalkninger - i testiklerne. Man overvejer, om det kan være følger af lette infektioner eller små slag mod testiklerne. I litteraturen angives, at man kan påvise mikroforkalkninger hos 0,6 % af alle mænd, hvorimod de findes langt hyppigere i testikler med kræft. Det førte så oprindeligt til, at man hos mænd med mikroforkalk-ninger frygtede, at de var særlig udsatte for at udvikle kræft. Dette synspunkt er stortset forladt, men flere mener dog fortsat, at en mand, hos hvem der er påvist forkalkninger, skal være ekstra omhyggelig med jævnligt (dvs. med 2-3 måneders mellemrum) at føle efter knuder i sine testikler.

Du skal imidlertid tage det hele roligt. Hvis dine testikler for få måneder siden er blevet ultralydscannet uden påvisning af kræft, så har du ikke kræft i øjeblikket. Ultralydscanning er en meget sikker metode til påvisning af kræft i testiklerne og afslører sygdommen meget før, at man kan føle en knude i testiklen. Derfor skal du ikke være bange for, at der nu går yderligt nogle måneder, før du igen skal undersøges. Det undrer mig, at din testikel er øm, men det gør mig ikke "ekstra" bange for, at du så skulle have noget ondartet på vej. Imidlertid er testikler sjældent ømme, selv om enhver mand ved, at det kan gøre ondt at få trykket på testiklerne. En ømhed vil selvfølgelig vække mistanke om infektion, og en pludselig ømhed hos en ung mand skal straks vække mistanke om eventuel snoning eller vridning af testiklen. Men du beskriver en vedvarende ømhed, og det har jeg ikke en forklaring på. Når jeg undersøger en mand, som har "ondt i testiklen", og hvor testiklen er normal, leder jeg altid efter en mulig årsag til smerter tæt på pungen, f.eks. om han har ondt på overgangen mellem inderlåret og skambenet, hvor muskelsenen hæfter på skambenet. Her kan man have en slags "seneskedebetændelse", som mange læger ikke er opmærksom på. Jeg kan ikke komme det nærmere ud fra dine oplysninger, men dit spørgsmål går jo på, om du skal frygte kræft, og mit svar er, at lige nu har du det ikke. Så tag det roligt. Jeg håber, du snart bliver helt rask.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 01.06.2010
Annonce