Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan behandler man spændingshovedpine?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til dig, da jeg ikke aner levende råd længere. Jeg er 17 år og har haft konstant hovedpine i 3-4 år. Jeg har fået konstateret at det er spændingshovedpine, men kan man gøre noget imod det? Jeg har/går til fysioterapi på 3-4 år og det hjælper kun en eller to uger ad gangen. Jeg har været til skanning og neurolog, da min læge var bange for jeg havde migræne, og overdoserede mig med nervepiller og medicin, som gjorde mig helt afkræftet. Alt den sygdom har betydet at jeg måtte droppe ud af HF og jeg er nu hjemmegående indtil august. Jeg håbede at min hovedpine kunne forsvinde. Vi troede jeg spændte pga. skolen eller fordi jeg sad for meget ved computeren, men da jeg nu sjælent er på computeren og ikke er i skole - så spænder jeg stadig ligeså meget op som før! Jeg har nu været til kranio-sakral terapi to gange, som burde hjælpe efter 1-2 gange, men uden resultat. Mine forældre tror aldrig jeg bliver rask mere, jeg er træt af at skuffe dem, at havde det skidt og jeg er også begyndt at tro at jeg kommer til at leve et "normalt" liv uden hovedpine. Jeg går til dans hver uge og jeg løber, jeg tager vitaminer, spiser sundt og får nok søvn, så jeg er et stort spørgsmåltegn.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som om du er grundigt udredt for din hovedpine idet du både har fået foretaget en CT scanning og er blevet vurderet af en neurolog. I den henseende har jeg svært ved at bidrage til yderligere tiltag end det som er foretaget. Dog kan man jo altid overveje en vurdering hos en anden neurolog for at få en såkaldt ”second opinion”. Din diagnose er, indtil videre, spændingshovedpine, og det er en tilstand som ofte lader sig godt behandle med fysioterapi. Du beskriver faktisk også en god virkning af denne behandling, og jeg tror derfor du må indstille dig på at bruge dette fremadrettet. Almindelige smertestillende tabletter som panodil og ibuprofen kan være et godt supplement til symptomlindring. Du beskriver et ret højt aktivitetsniveau i din dagligdag hvilket også burde lindre dine symptomer. Jeg kan se at du spiser p-piller, og faktisk er hovedpine en ret almindelig bivirkning til p-piller. Så hyppig en bivirkning, at 1-10% af alle i behandling med p-piller oplever denne gene. Nu fremgår det ikke om du har været i behandling med p-piller i al den tid du har lidt af hovedpine, men jeg mener uanset at du bør drøfte denne problemstilling med din læge, og evt overveje en periode med anden prævention for at udelukke at det kan være årsagen.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen Læge

Sidst opdateret: 09.06.2010
Annonce