OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
For tre uger siden havde jeg det rigtig dårligt og blev indlagt på hospital med diarre samt mavesmerter. Lægerne tog diverse blodprøver og afføringsprøver og jeg fik svaret at det var campylobacter infektion. Derefter fik jeg antibiotika og fik det bedre og blev udskrevet. For jeg gik sa lægen bare at jeg skulle passe bedre på min madlavningshygiejne når jeg lavede noget med kylling. Hvad mente han med det? Jeg stegte kødet rigtig længe så det kan vel ikke være det han mente? Efterfølgende har jeg læst på nettet om den her infektion og blev lidt bange. Det stod noget om at den kunde årsage noget der hedder terminal iliet i tarmen, er det farligt? Og hvad er det for symptomer på det? Nu har jeg fået diarre igen, men intet feber som først.
Med venlig hilsen en spørger
Kære spørger
Som du har oplevet, giver en infektion med Campylobacter tynde afføringer eventuelt med blod i, ondt i maven, og feber. Tarmbakterien kan påvises i afføringsprøver, og man behandler med antibiotika. Infektionen kan forløbe mere alvorligt, med blodforgiftning, ligesom der senere hen kan komme ledsmerter og lammelser. En terminal ileit er en infektion i det sidste stykke af tyndtarmen, som kan forårsages af forskellige tarmbakterier, og som kan hele op af sig selv igen.
Campylobacter findes i forskellige dyrearter, særligt i fjerkræ, og i nogle tilfælde i vand. Smitten kommer oftes igennem den såkaldte jord-til-bord kæde. Hjemme i køkkenet skal man derfor omgås madvarerne med omtanke. Grønsager skal skylles grundigt, især da nogle jo spises rå (uden varmebehandling). Kyllingen skal forberedes for sig selv, og koges eller steges, så der ikke er noget rødt kød. Grønsager og kød skal altså holdes adskilte, så man ikke bruger samme skærebræt, kniv, viskestykker etc. Ligeledes er det vigtigt at vaske hænder, hvis man har haft kyllingen mellem hænderne og inden man ordner grønsagerne, for ikke at føre en mulig smitte videre. Hvis du fortsat har tynde afføringer, bør der tages nye afføringsprøver.
Venlig hilsen
Dennis Raahave Overlæge dr.med.
Speciallæge mave-tarmsygdomm
Sidst opdateret: 22.07.2010