OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Hvilken mad skal man undgå når man har betændelse i bugspytkirtlen og et hul i kirtlen der er 4 gange så stort som normalt ? Jeg er overbevist om at min mand har, betændelse i bugspytkirtlen efter at have læst jeres artikkel om det. For ca. 10 år siden fik han at vide, at kirtlen har et hul der er 4 gange så stort som normalt, men at man ikke kan gøre noget ved.
Det sidste halve år, er hans anfald af smerte blevet hyppigere og mere voldsomme, han er også begyndt at vågne om natten, hvor han tror han skal tisse. Han falder om på gulvet, lamet af smerte, og kan ikke røre sig, han sveder voldsomt og i går nat fik han også krampe i mave og ben, hvor det hele ryster. De natlige anfald vare ca ½ time hvorefter han kravler i seng. Han er helt smadret dagen efter, han beskriver det som om han har fået tæsk. Han har et meget lille alkohol forbrug ca. 2 cl før sengetid, så han kan sove. Jeg har lagt mærke tid, at karry kan starte et anfald. Er der andre former for mad og drikkevarer, der gør at bugspytkirtlen arbejder ekster meget ?
Med venlig hilsen en spørger
Kære spørger
Det lyder som om der tidligere for en årrække siden har forekommet en akut betændelse i bugspytkirtlen, der har efterladt et større "hul" i selve kirtlen. Formentlig er der tale om en cyste dvs. et hulrum med væske. Erfaring viser, at det kan vokse. Der kan også forkomme forkalkninger eller forsnævring af bugspytkirtlens udførselsgang. Flere betændelser kan ende med en kronisk betændelse.
Bugspytkirtlen er en meget vigtig kirtel for fordøjelsen, idet den producerer enzymer til at nedbryde føden så vi kan udnytte den, samt hormoner til regulation af tarmkanalens funktion, og ikke mindst insulin til regulation af blodsukkeret. Der skal derfor tages særlige hensyn, hvis kirtlen har taget skade. Man skal spise sund fiberrig kost, og især være tilbageholdende med fedt, for ikke at få såkaldte fedt-diareer. Man bør undgå alkohol. Det kan være nødvendigt selv at skulle indtage kapsler med enzymer dagligt for at bedre optagelsen af føden og for ikke at tabe sig. Den oplyste vægt tyder dog ikke på, at dette er tilfældet.
Imidlertid bør man staks forsøge at finde en forklaring på de akutte anfald med smerter i maven. De kan stamme fra andre organer end bugspytkirtlen, selv om den naturligvis skal tjekkes. Din mand bør blive undersøgt af en specialist, der herefter kan lægge et program for de undersøgelser, der bør foretages. Der bør ligeledes tages et udvidet sæt af blodprøver.
Venlig hilsen
Dennis Raahave Overlæge, dr.med.
Speciallæge i mave-tarmsygdomme
Sidst opdateret: 01.09.2010