Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kvalme efter store mave- og tarm-operationer

Spørgsmål

Kære Spørger

Mit spørgsmål handler mest om en mulig årsag til, at jeg lider af kvalme. Jeg er mave-tarm-patient. Jeg lider af FAP (Familiær Adenomatøs Polypose) og har været igennem adskillige operationer. Jeg har fået fjernet min tyktarm og har en pouch. I 2005 fik jeg konstateret en meget stor polyp med celleforandring i min tolvfingertarm og fik denne fjernet samt foretaget en Whippels operation. Jeg går til kontrol af endetarmen og pouchen hvert andet år og gastroskopi hvert halve til hele år afhængig af antallet af og størrelsen på polypperne.

For cirka to år siden begyndte så en næsten daglig kvalme. Jeg har ført nøje regnskab med, hvornår den opstår og har fundet ud af, at den er situations-uafhængig. Uanset hvad jeg spiser, hvornår og hvordan, hvor meget jeg sover, hvad jeg laver og hvilken tid på dagen det er, så kommer og går kvalmen. Den kan være på besøg i alt fra 10 minutter til en hel dag.

Jeg har forsøgt med forskellige kvalmestillende præparater, men helt uden held. Jeg er rådvild, for det er nærmest invaliderende at være plaget af sådan en kvalme. Jeg er normalt ret sej af natur og lader mig ikke sådan påvirke af min sygdom - forsøger altid at få det bedste ud af dagen, men det her er efterhånden ved at plage mig rigtig meget.

Jeg har været igennem en udredning hos en infektionsspecialist på Silkeborg Sygehus, men hun kunne ikke finde frem til noget. Jeg har lavet pustetest to gange, men det var på dage, hvor jeg ikke havde kvalme.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre - kan I hjælpe mig? Jeg står meget gerne til rådighed med svar på de spørgsmål, I eventuelt måtte have for at kunne give et bud på mulig årsag og eventuelt behandling.

Mange venlige hilsner fra en aktiv bruger af jeres hjemmeside

Svar

Kære Spørger

Det er jo to meget store operationer du har været igennem, og det kan være svært at finde frem til årsagen til din kvalme. Det synes som om den især er kommet efter den sidste operation (Whipples operation), som medfører fjernelse af tolvfingertarmen, en del af bugspytkirtlen, galdeblæren, og måske også noget af den nederste del af mavesækken, men man kan dog vælge at bevare den hele intakt. Efter dette store indgreb er det ikke usædvanligt, at mavesækken tømmer sig dårligt. En udspilet mavesæk vil kunne give kvalme, ligesom det kan spille ind, at galden måske også løber ind i mavesækken. Lever og bugspytkirtel-funktionen bør ligeledes tjekkes med blodprøver.

Du skriver, at du bliver jævnligt gastroskoperet og det burde udelukke, at der er kommet forsnævringer. Gastroskopien giver dog ikke oplysninger om, om der er forsnævringer længere nede, hvor tyndtarme er sat sammen, og den viser heller ikke, hvordan mavesækken fungerer. Her vil en røntgenundersøgelse, hvor man synker kontrastvæske, kunne vise, hvordan mavesækken tømmer sig, og om der er fri passage, eller der eventuelt også er tale om en tyndtarmsslynge, der tømmer sig dårligt. Man bør følge kontrasten helt ned til pouchen med gentagne billder.

På en såkaldt klinisk fysiologisk afdeling, der er på de større hospitaler, kan man også foretage en særlig isotop undersøgelse af selve tømningen af mavesækken for at se, om det foregår langsomt. Under de fleste omstændigheder vil man sikkert have det bedst med mindre, og hyppige måltider det vil sige hver anden/tredie time. Lidt afhængig af, hvad undersøgelserne viser, kan man så forsøge at stimulere mavesækken til at tømme sig bedre ad medicinsk vej med et stof, der hedder domperidon, for eksempel tabletter 10 mg 2-3 gange daglig.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, overlæge, dr.med.

Mave-tarm kirurg, speciallæge mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 17.11.2010
Annonce