Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Behandling af sportskade

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver på vegne af min søn på 18 år, som for få dage siden var udsat for en sportsskade. Han er meget sportsglad og spiller både håndbold og fodbold og har valgt idræt som valgfag på gymnasiet. I fredags skulle han så spille håndbold og to minutter inde i kampen får han et slemt skub, der gør, at han lander forkert på skulderen. Han havde meget ondt og måtte udgå.

Dagen efter kører min mand på skadestuen med ham og han får taget et røngtenbillede. Den unge læge konkluderer, at det må være slaget, og derfor er skulderen hævet. Han tager glad hjem, selvom han har meget ondt.

Dagen efter ringer en anden læge fra skadestuen og informerer ham om, at der alligevel er noget. Han forklarer, at kravebenet er revet halvt af led, og han får en lille bule som aldrig forsvinder, men han skulle gerne blive smertefri i løbet af en måned, ellers skulle han gå til egen læge efter 4-6 uger og en operation skulle undersøges.

Min søn spurgte om ikke kravebenet kunne skubbes på plads, og lægen svarede at erfaringsmæssigt ville det smutte ud igen fordi det ikke kunne få den nødvendige ro, da det jo bevægede sig bare ved vejrtrækning. Betyder det, at der er noget der plejer at holde kravebenet på plads, der nu er revet over?

Både min og min søns bekymring går nu på hans sport, for sport er en stor del af hans liv, og da håndbold er en kontaktsport, hvor man tit lander på skulderen, er vi bekymrede for om risikoen for, at kravebenet smutter helt ud, nu er større. Skal han hver gang han går på banen være bange for skaden?

Lægen kunne ikke svare på det, men gav en mere "sådan plejer vi at gøre information" - han sagde, at han ikke vidste så meget om det. Det er sikkert også fint for de fleste, hvis smerterne forsvinder, men for en sportsmand er det et mareridt. Vore tanker er mange for eksempel skal han undersøges nærmere ved scanning eller lignende - eventuelt en læge der har forstand på sportskader bedre kan råde os, eller en fysioterapeut?

Jeg vil så gerne hjælpe ham med, at han får den bedste behandling af en der virkelig har forstand på den slags, så der ikke er noget der overses, da han elsker sin sport. Hvad gør vi?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Umiddelbart vil jeg sige, at du ikke skal være bekymret for din søns sportskarriere. Man har lidt firkantet fortalt tre større ledbånd, som holder enden af kravebenet nede på plads. Når man slår skulderen, kan man ødelægge ét eller flere ledbånd. Hvis man river alle tre over, vil enden af kravebenet som regel stikke lige op i luften, således at man kan se det presser på huden.

Selv hvis man ødelægger alle tre ledbånd, og det lyder det ikke til din søn har gjort, vil man i første omgang prøve at se an uden operation. Kravebenet synker lidt, men ikke helt ned på plads med tiden og bliver ofte smertefrit. Hvis det bliver ved at gøre ondt, findes der faktisk en lille plade med en krog på, beregnet til at sætte på kravebenet så det holdes nede på plads.

Hvis man kun ødelægger et eller to ledbånd, falder kravebenet som oftest helt ned på plads og kommer til at fungere smertefrit. Men fire uger er nu lidt optimistisk. Man kan da være heldig at være symptomfri efter fire uger, men jeg vil nu nærmere sige fire til seks måneder, uden der er noget i vejen.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 17.11.2010
Annonce