Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mavesmerter med betændelse i højre side fra afførings-depot

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 28 år, som siden sidst i august 2010 har haft mavesmerter i højre side af maven og let forhøjede infektionstal (leukocytter 13 - 18 og crp mellem 40-55). Mavesmerterne var så slemme på et tidspunkt, at man troede, det var blindtarmsbetændelse , og jeg blev opereret for dette, men det var det ikke.

Har været sygemeldt fra mit arbejde som sygeplejerske siden 21/9 2010. Siden da har jeg været igennem et hav af undersøgelser. Ultralyd af maven, uden resultat, røntgen af abdomen og thorax uden resultat. CT scanning af maven, uden resultat. Leukocytskintigrafi, som viste for mange leukocytter især i højre side samt ned i højre ben, men ellers ikke et bestemt sted. Sidste undersøgelse var en PET scanning som kun viste let uspecifik opladning i den nederste del af rectum. Uden videre kommentar.

Jeg er træt hele tiden, nedsat energi, nedsat appetit i perioder, og et vægttab på cirka fem kg. Jeg har smerter i højre side af bughulen, og smerten stråler op under ribbenet. Det føles som om, der sidder noget og trykker. Jeg har desuden let feber ofte cirka 37.5, de sidste tre dage 38.0. Jeg har haft diarré to dage i mit lange forløb, ellers meget slim i afføringen og sommetider let kitfarvet. Jeg er super frustreret og ved ikke mine levende råd. Jeg bliver afsluttet hos den ene læge efter den anden, selvom min tilstand ikke bliver bedre. Kan I give mig råd eller foreslag til en eventuelt diagnose, som jeg kan præsentere for min læge?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Ud fra din beskrivelse synes der at foreligge en betændelse i højre side af bughulen, som altså ikke var en blindtarmsbetændelse . Imidlertid vil det jo her være vigtigt også at vide, hvordan den nærliggende del af tyktarmen (coecum) så ud eller den nederste del af tyndtarmen (hævet, fortykket, belægninger?). Ligeledes bør der være foretaget en kikkertundersøgelse af tyktarmen ( koloskopi ), så man også kan tage vævsprøver fra den højre side. Dette for med sikkerhed at kunne udelukke, at der ikke er tale om Crohns sygdom eller give et fingerpeg om anden betændelse. Der bør også foreligge en normal gynækologisk undersøgelse .

Jeg synes imidlertid, at det samlede billede mere peger på en simpel betændelse lokaliseret til den højre side af tyktarmen, som er noget mere sjældent end den, der forekommer i venstre side. Dine øvrige højresidige klager er også forenelige med en konstant udspilet højre side af tyktarmen med dannelse af et såkaldt afførings-depot. Man kan have udtalt ophobning af afføring i hele tyktarmen, og alligevel gå på toilettet hver dag! Desuden er der ofte samtidig en række uspecifikke almensymptomer.

Der bør derfor foretages en bestemmelse af passagetiden igennem tarmen med samtidig bestemmelse af afførings-ophobning. Det vil kunne bringe en diagnose for dagen og samtidig danne baggrund for den efterfølgende behandling. Det er sjældent nødvendigt at operere.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.

Tarmlaboratoriet Mave-tarm kirurg

Speciallæge, mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce