Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vil du anbefale HPV vaccination, når jeg har været smittet med kondylomer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har fået konstateret kondylomer og er i behandling for dette. Nu har jeg overvejet HPV-vaccination, men er kommet i tvivl, om det overhovedet kan betale sig, når jeg har været smittet med kondylomer. Nogle steder på nettet kan man læse, at det kan virker forbyggende på nye udbrud og andre steder står der, at der ingen effekt er, når man først har været smittet. Så jeg håber, I kan hjælpe mig med at blive klogere.

Er det penge ud af vinduet, eller vil jeg kunne få glæde af vaccination med henblik på færre nye udbrud af kondylomer?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg går ud fra, at du ved, at kondylomer - kønsvorter - skyldes seksuelt overført virus - HPV - Human Papilloma Virus . Der findes mere end 100 forskellige HPV´er. Nogle af dem angriber med forkærlighed kvinders og mænds kønsorganer og nærmeste omgivelser. Virusangrebets synlige følger er mini-blomkåls lignende vorter. Nogle gange næsten usynlige andre gange flade eller stilkede. Ikke noget kønt syn. Og den der får det, bliver selvfølgelig forskrækket og "led ved det". Men i sig selv er de ganske ufarlige - bortset fra, at man kan smitte andre, hvis man har det. Det er især to af HPV´erne - type 6 og 11 - der i 90 procent af tilfældene giver kønsvorter.

Men andre HPV´er er mere ubehagelige. De kan ved smitte give anledning til celleforandringer på kvindens livmodermund. Forandringer, der, hvis de ikke opdages i tide, kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Nu er der udviklet vacciner, som man tilbyder piger, som beskytter først og fremmest mod de HPV´er, der kan disponere for celleforandringer, som jeg anser for at være det allervigtigste. Men nu også mod kønsvorte-HPV´erne. Vaccinen har vist sig effektiv over for de piger, der bliver vaccineret. Det viser undersøgelser fra Australien. Og det "smitter også af" på drengene i den forstand, at de nu sjældnere møder piger, der er smittet, end førhen.

Det diskuteres i øjeblikket, om det vil være en god idé at tilbyde vaccination til både drenge og piger for på den måde at slippe af med langt de fleste kønsvorter - og dét, der er nok så vigtigt - nedsætte risikoen for celleforandringer og livmoderhalskræft. Hvorvidt en vaccination vil kunne eliminere eller hindre nye udbrud af kønsvorter er nok tvivlsomt. HPV infektioner er lunefulde med vekslende interval fra smitte til udbrud og i nogle tilfælde usynligt hvilende i hud og slimhinder. Og dertil et broget billede med de mange forskellige virus-typer.

Spørgsmålet om vaccination kan altså ikke besvares éntydigt og generelt, men jeg ville da nok være tilbageholdende med at anbefale vaccination i netop din situation.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 18.03.2011
Annonce