Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Feber og diaré efter tur til Østafrika. Har jeg fået malaria?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har for lidt under en måned siden rejst rundt i østafrika. Jeg har været på Zanzibar - Tanzania og Zambia. Jeg var dernede i 15 dage. Jeg har nu fået feber og diaré og frygter, at jeg har fået malaria.

Jeg har ikke taget noget præparat inden jeg tog derned, men dernede tog jeg noget forebyggende mod en evt. malariakur. Det er som om min feber kommer og går. Jeg måtte sygemelde mig torsdag, hvor jeg havde det meget dårligt. Lørdag eftermiddag fik jeg det meget dårligt igen og måtte flere gange op på toilet natten til søndag. Tror du det er malaria? - eller en gang influenza?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Når man har rejst i Afrika uden at forebygge malaria , er det altid specielt vigtigt at tænke på malaria, hvis man efter hjemkomsten får feber. Der er ikke noget helt karakteristisk febermønster ved malaria, oftest har man det dog meget skidt med meget høj feber, muskelsmerter og hovedpine, men malaria kan lidt forvirrende også optræde sammen med hoste og diarré.

Cirka 90 procent af al malaria erhvervet ved rejse bryder ud inden for en måned efter hjemkomsten. Den farlige "falciparum" malaria kan dog komme op til tre måneder efter hjemkomst men sjældent senere.

Det er afghørende, hvis mistanken om malaria opstår, så hurtigt som muligt at få lavet en undersøgelse af blodet for at se, om der findes malaria parasitter. Den undersøgelse kan i princippet foretages på alle danske sygehuse, som sender prøven videre akut til nærmeste klinisk mikrobiologsike afdeling, hvis de ikke selv kan foretage undersøgelsen.

Da man ved malaria kan blive meget alvorlig syg efter blot 4-5 dages feber, er det vigtigt at handle hurtigt. Det er specielt vigtigt på en årstid med influenza ikke at slå sig til tåls med, at feberen sikkert bare er influenza, hvis man har været i malaria område kort forinden, men også i det tilfælde søge lægeundersøgelse snarets muligt.

Med venlig hilsen

Sören Thybo,

speciallæge i tropesygdomme

Sidst opdateret: 24.08.2011
Annonce