Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Tilbagevendende skinnebensbetændelse

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har gennem de seneste seks år haft skinnebensbetændelse hver eneste gang jeg er startet på fodboldsæsonen. Efter cirka fire ugers træning med træning to gange i ugen og kamp i weekenden bliver det så slemt, at jeg slet ikke kan spille. Holder jeg tre til fire dages pause, er det dog muligt at træne en enkelt gang for derefter at holde pause igen, dog er det langt fra uden smerter.

Jeg har gennem disse seks år prøvet alle mulige behandlingsformer, lige fra forskellige cremer, ultralydsbehandlinger, kold - varme behandling, indlæg i skoene, samt fast ugentlig tid hos en massør. Desuden har jeg flere gange holdt lange pauser fra alt fysisk aktivitet i perioder på helt op til seks måneder. Intet har dog hjulpet. Lige meget hvad jeg har prøvet vender betændelsen tilbage indenfor cirka en måned ved træningsopstart, uafhængig af træningsmængden.

Jeg har dog gennemsøgt nettet for alternative behandlingsformer, og har blandt andet læst mig frem til anbefalinger om henholdsvis zoneterapi og akupunktør. Jeg vil dog høre om dette blandt læger rent faktisk anses som en mulig behandlingsform af skinnebensbetændelse? Hvis I har viden vedrørende hvilke som helst andre alternative behandlingsformer som kan hjælpe, vil jeg meget gerne høre dem. Jeg er efterhånden villig til at prøve alt, eftersom det godt og vel har udviklet sig til kronisk skinnebensbetændelse. Håber I kan hjælpe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver ikke, om du holder dig i gang om vinteren. Ellers kan det jo sagtens ende i en overbelastning for dine skinneben med opstart på skiftende hårde og bløde/ujævne baner. Ellers bør du jo starte op med styrke og konditionstræning inden sæsonstarten. Der findes træningsprogrammer specielt til at forebygge skinnebensbetændelse. Tal eventuelt med en sportsfysiopterapeut om dette.

Pause i sig selv løser sjældent problemet. Det kan give ro i den akutte fase, men ikke mere. Om akupunktur eller zoneterapi kan hjælpe, skal jeg ikke kunne afvise, men det er ikke noget, jeg henviser folk til.

Hvis alt andet "kikser", så tal med din læge om henvisning til en ortopædkirurg. Så kan det også blive undersøgt om det virkelig er skinnebensbetændelse eller noget andet, der driller dig. Man kan i sidste ende godt lave en lille operation, som faktisk kan foretages i lokalbedøvelse, hvor man løsner muskelhinderne fra deres fæste på skinnebensknoglen.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 24.08.2011
Annonce