Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Irriteret tyktarm og stikkende smerte i højre side af maven. Hvad gør jeg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i mange år (cirka 12 år) haft problemer med maven. Omkring 1999 blev jeg undersøgt af min gamle læge, og efter flere undersøgelser kom man frem til, at jeg har irriteret tyktarm .

På daværende tidspunkt hvade jeg det rigtig skidt med hyppige smerter i maven og ujævne toiletbesøg. Jeg fik dengang også lavet en kikkertundersøgelse af min endetarm for at tjekke for polypper, hvilket der ikke kunne konstateres.

I de sidste tre år, synes jeg, at min mave har det meget bedre. Jeg er også blevet mere afslappet omkring mine symtomer og ved i dag, hvad der kan udløse problemerne. Men jeg oplever dog at have en del slim på min afføring, og det bekymrer mig. Ud over det, har jeg her i den sidste måned oplevet en voldsom stikkende smerte i min højre side af maven, helt nede over min hofte. Smerten er kortvarrig og føles nærmest som om, der er nogen, der stikker noget ind i siden på mig. Nogle gange er smerten meget voldsom men hurtigt ovre, og andre gange er det mere som om smerten kun lige kan anes og ikke er særlig slem men heller ikke forsvinder helt så hurtigt.

Ud over disse to symtomer, har jeg ofte store problemer med rigtig meget oppustet mave. Det føles nærmest som om, jeg har rigtig meget luft i maven, men jeg kan ikke rigtig komme af med luften. I stedet har jeg bare smerter i maven som sidder over hele maveregionen. Det plejer at hjælpe mig at lægge mig ned lidt eller dyrke lidt motion.

Jeg håber meget, at I vil svare mig, da jeg er ved at blive lidt bekymret for, om der måske alligevel er noget alvorligt galt med mig, eller om det stadig kan være i relation til irriteret tyktarm.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Mavesmerter, oppustethed og afførings-forstyrrelser peger i retning af, at funktionen af tyk- og endetarmen er lidende. En væsentlig funktion er at opbevare, transportere og udskille afføring.

Mye undersøgelser har dog vist en udpræget tendens til at nogle danner afføringsdepoter i tarmen, som kan medføre de nævnte symptomer - især i højre side - det kan altså være grunden til dine smerter her.

Hæmmet tarmfunktion er meget udbredt i den vestlige verden. Man skal altså foretage en undersøgelse af tyktarmens funktion, og det sker med en undersøgelse af passagetiden, hvor man samtidig kan bestemme ophobning af afføring. Samtidig bør der foretages en kikkertundersøgelse af tyktarmen , da det jo er noget, der har stået på i mange år. Herefter kan man indlede en kombineret behandling/tilrettelægge dagligdag for at mindske generne mest muligt.

Afhængig af resultaterne af undersøgelserne kan det være nødvendigt med særlig (ufarlig) medicin i en periode. Mange er blevet hjulpet.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.

speciallæge mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 30.05.2011
Annonce