Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Akutte mavesmerter

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 18 år, der for fire dage siden fik jeg pludselige smerter i maven. Jeg kunne hverken gå, stå eller ligge. De næste to dage gjorde det ikke lige så ondt. Dagen efter tog jeg til egen læge, hvor jeg forklarede ham situationen, og at smerterne nu kun sad lige over navlen og nede i højre side. Han sendte mig direkte ud på sygehuset ud til videre undersøgelser.

Jeg fik taget en blodprøve, hvor tallet for infektion var alt for højt, og der var også et andet tal i min urinprøve, der ikke så for godt ud. Men lægerne kunne ikke rigtig sige, om det var tale om blindtarmen eller æggestokken. Jeg har ikke haft feber. Jeg har haft lidt problemer med at "slå en vind", da det gjorde alt for ondt at spænde i maven, ellers har der ikke rigtig været noget som diaré eller udflåd.

Kan du måske hjælpe med hvad det kan være? Fik ikke meget at vide ude på sygehuset og er lidt træt af at være så bleg og trist at se på og ikke kan andet end at ligge i sengen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det kan umiddelbart være vanskeligt at finde ud af, hvad mavesmerter, der nærmest kommer som et lyn fra en klar himmel, kan skyldes. Der er jo mange forskellige organer i bughulen.

Det mest sandsynlige, ud fra din sygehistorie og din alder, er trods alt, at det må dreje sig om en betændelse af blindtarmen . Det begynder nemlig ofte med, at en afførings-sten blokerer blindtarmen, og det giver pludselige smerter opadtil i midten af maven. Senere trækker smerterne ned i højre side, hvor man bliver øm, fordi betændelsen af blindtarmen her breder sig til bughinden. Samtidig vil blodprøverne vise forhøjede infektionstal (selv om der ikke altid er konstateret feber).

Funktionen af tarmkanalen går lidt i stå, og dette kan medføre kvalme, manglende appetit og utilpashed, der forstærkes af selve infektionen. Du skriver ikke noget om, hvad der var galt med urinprøven, om der for eksempel var spor af blod eller bakterier.

Du bør således straks opsøge din læge/sygehus, for at få foretaget en ultralyds-undersøgelse eller anden skanning af maven (måske også af galdeblæren), for at udelukke, at der ikke er en byld (på vej) i bughulen; samtidig bør der tages nye blod- og urinprøver.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.,

Mave-tarmkirurg, speciallæge i mave-tarm-sygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce