Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er kun 161 cm høj og vil gerne være højere - hvad er mine muligheder?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 23 år med en højde på sølle 161 cm. Jeg udviklede mig hurtigt omkring 11-12 års alderen og var faktisk, i en overgang, over højdegennemsnittet i min klasse. Desværre fortsatte det ikke sådan.

Mit spørgsmål går på, om der er nogen som helst form for hjælp at hente fra den medicinske verden? Er operation den eneste vej, eller kan væksthormon muligvis stadig give bare en lille smule ekstra til min højde? Er der måske kommet nye opdagelser på området?

De seneste år er jeg gået hen og blevet meget frustreret over min højde, og der går faktisk ikke en dag, hvor jeg ikke tænker over det eller bliver gjort opmærksom på det via omverdenen. Det er svært at finde herretøj og -sko i min størrelse, og det er svært at finde en kæreste, da piger har svært ved at acceptere min højde. Jeg har samtidig svært ved som mand at være "den lille".

Jeg håber du kender til en løsning på mit problem.

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg må nok desværre skuffe dig. Jeg tror ikke, der er noget at hente medicinsk.

For at få det endeligt afklaret, skal du henvises til en endokrinolog, som er en specialist i hormonobehandling og dermed er ekspert på dette område. Men det er nok for sent. I din alder er man færdigudvokset, og da hormoner primært virker ved at påvirke knogler, som stadig har aktive vækstzoner , vil jeg mene at dette ikke er en løsning for dig.

Med hensyn til operation er der nogle regler, der siger, at for at få tilbudt en operation, hvor knoglerne forlænges, skal man være under 148 cm. Det er heller ikke bare lykken at blive opereret. Forløbet er langvarigt ½-1 år med stativer på knoglerne (eller "søm" indeni) og mange problemer og kontroller undervejs. Det efterlader også store ar.

Du bliver nødt til at acceptere din højde, som heller ikke er så udsædvanlig.

Venlig hilsen

Hans Gad Johannsen, speciallæge i ortopæd- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce