Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke bivirkninger er der ved kolestorolnedsættende medicin?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg skal tage Simvastatin på grund af forhøjet kolesteroltal. Jeg har hørt, at der kan være alvorlige bivirkninger, såsom dødsfald på grund af disse piller, og at man kan få nogle dyrere, som er bedre og mindre risikofyldte. Er det rigtigt? Mit kolesteroltal er omkring 7, og det er familiært.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Vi har efterhånden længe vidst, at et forhøjet kolesteroltal er et af de vigtigste angrebspunkter for forebyggelse af hjertekarsygdomme . Gruppen af de såkaldte ’statiner’ (stoffer der bremser dannelse af kolesterol i kroppen), hvor Simvastatin indgår, mindsker først og fremmest dødeligheden ganske betydeligt efter en blodprop i hjertet , men beskytter også mod hjertekarsygdom ved arveligt, forhøjet kolesterolindhold i blodet ( familiær hyperkolesterolæmi ). Statinbehandling har i dag internationalt set den højeste anbefalelsesgrad hos disse patienter.

Simvastatin var desuden et af de første kolesterolsænkende lægemidler, der beviseligt redder menneskeliv, og er gennem de sidste næsten 20 år undersøgt dybdegående. Gennem årene har tusindvis af patienter anvendt Simvastatin, og hvert år forebygger denne medicin hjertekarsygdom verden over.

Som alle andre lægemidler har statinklassen dog bivirkninger, og dem skal man som altid overvåge. Studier viser dog entydigt, at disse bivirkninger let opvejes af medicinens fordele, og har man som du familiært forhøjet kolesteroltal, er et statin den absolut foretrukne og bedst dokumenterede førstevalgsbehandling.

Der er helt rigtigt, som du beskriver, mindre forskelle på de forskellige typer af statiner, og bivirkningsprofilerne kan adskille sig noget. Men generelt er det svært på forhånd at sige hvilket statin, der passer den enkelte patient bedst. Derfor begynder man oftest med den billigste, som opfylder de nationale krav, og for Simvastatins vedkommende den måske bedst undersøgte.

Mit råd er derfor helt utvetydigt, med tanke på din alder og dit kolesteroltal, at starte med Simvastatin. Skulle du mod forventning få bivirkninger, kan du i samråd med din læge bytte til en anden og mere lempelig behandling.

Med venlig hilsen

Anders Barasa,

speciallæge i kardiologi

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce