Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er jeg altid oppustet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 18-årig pige, der gennem længere tid har haft problemer med min mave/tarm. Mine symptomer er som følger: Stigende oppustethed efter hvert måltid (værst efter aftensmåltidet), forstoppelse (sommetider vekslende forstoppelse og diarré , men føler sommetider ikke, at "det hele" kommer ud på toilettet) og til sidst øget luft i maven. Om aftenen er maven meget oppustet, og når jeg vågner om morgenen er den igen fin og slank.

Jeg oplever ingen mavesmerter , kvalme eller anden ubehag, kun denne voldsomme oppustethed som er meget generende, når man ellers er en slank pige. Normalt har jeg et jernhelbred. Jeg bliver syg gennemsnitligt en gang om året, og da oftest kun med let forkølelse . Psykisk er der heller ingen problemer, selvom jeg for nylig har fået nyt job og måske kan have fået en smule mere stressi en periode. Men jeg synes ellers generelt, at jeg lever sundt. Jeg motionerer flere gange ugentligt (løb), jeg sørger for at spise varieret og holder lidt igen med sukkeret. Jeg sørger også altid for at få nok at drikke.

Gennem de sidste par måneder har jeg forsøgt at skære forskellige fødevarer væk fra kosten (mælkeprodukter, sukker og lignende), spise flere fibre, som skulle være gode for fordøjelsen og drikke et stort glas vand en time før måltiderne for at skylle godt igennem, men intet af dette har hjulpet.

Jeg har uden held forsøgt mig med hjemmelavet detox mixtur (dette består af fortyndet æblecidereddike). Det skulle eftersigende hjælpe, men har ikke mærket en bedring. Jeg er opmærksom på at komme af med afføring, når trangen melder sig (såvidt det nu er muligt) for ikke at forværre evt. forstoppelse, samt at lukke generende luft ud, men heller ikke disse to ting hjælper.

Jeg har researchet lidt og kommet frem til tre mulige ting, jeg måske fejler: Irritabel tyktarm , "skjult" forstoppelse eller Candida infektion i mave/tarm. Jeg havde for et par måneder siden noget kløe i skeden, som jeg formoder var candida svamp . Jeg forsøgte at behandle det med yoghurt, og selvom kløen nu er væk, har jeg en mistanke om, at det kan være forbundet med mine mave- problemer, da kløen dukkede op et stykke tid efter oppustetheden begyndte at vise sig.

Hvad kan jeg fejle, og hvordan kan man evt. behandle? Jeg håber virkelig, I kan hjælpe mig, så jeg kan slippe for den generende "ølvom" jeg har pådraget mig.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

En oppustet mave skyldes oftest øgede mængder af tarmluft. Denne består af en blanding af op til 10 forskellige luftarter, der udvikles som følge af bakteriers forgæring af afføring. I tarmkanalen huser hvert menneske flere bakterier end der er mennesker på jorden. Hvis der foreligger en betydelig ophobning af afføring i tyk- og endetarm, vil dette derfor medføre mere tarmluft og maven puster op og spiler ud.

Tarmluften skulle gerne forsvinde igen som prutter (flatus), og det sker også, mens man sover. Her går tarmluften over i blodbanen og når derved til lungerne for at blive åndet ud. Dette kan også forekomme i dagens løb, så man har dårlig ånde . En ophobning af afføring i tyk- og endetarmen giver tit de afførings-symptomer, du beskriver, dvs. vekslende besvær og konsistens, til tider dårlig tømning og dårlig lugt.

Læs også: Luft i maven - 6 typiske grunde!

Du har således en funktionsforstyrrelse af tyk- eller endetarmen, der har resulteret i ophobning af afføring, dvs. en forstoppelse , måske den skjulte type, du selv foreslår. Det har således vist sig, at mange med såkaldt irritabel tyktarm har denne funktionelle tilbageholdelse af afføring, der oftest sker over hjerne-tarmaksen. En hæmmet tarmfunktion er meget udbredt i den vestlige verden. En øget mængde afføring giver et større antal bakterier (hundredevis af forskellige arter), også af Candida (som iøvrigt altid vil være tilstede normalt).

Man bør derfor foretage en undersøgelse af passagetiden gennem tyktarmen . Herved kan man måle hastigheden af afføringens transport og samtidig bestemme, om der foreligger ophobning af afføring (depoter) i tarmen. Det vil give det bedste grundlag for at begynde en kombineret behandling. Denne vil bestå af fiberrig-fedtfattig kost, måltidsplan ( de 7 kostråd ) og motion.

Hvis tilstanden imidlertid har stået på længe, vil det dog samtidig være nødvendigt at stimulere tyk- og endetarmen til at fungere bedre med speciel (receptpligtig) medicin. Når indholdet af afføring herefter bliver mindre i tarmen, vil oppustetheden begynde at forsvinde og afføringen blive ubesværet, samlet og med blød konsistens. Og så vil det kort sagt føles normal.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge dr.med., speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.11.2012
Annonce