Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg får dagligt anfald hvor det sortner for mine øjne, jeg kan ikke få luft og mit hjerte sidder oppe i halsen. Skal jeg udredes?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Cirka 1 gang dagligt får jeg et slags "anfald", hvor jeg mister pusten. Det er som om jeg kan mærke min puls oppe i halsen, og halsen snørrer sig sammen så jeg kan ikke trække vejret. Jeg synker sammen og det begynder at sortne for mine øjne. Det varer ca. 5 sekunder, og så er det væk.

Jeg var ved lægen idag, og fik tjekket min hjerterytme, puls, blodtryk - alt var normalt. Udover det fik jeg tjekket om jeg havde infektion, men der var intet at finde. Alt dette fik jeg tjekket af en hjemmehjælper som hjalp til ved lægen, men lægen havde ikke tid til at se mig. Da jeg er 24 år gammel og synes det er underligt at lægen ikke tager det mere alvorligt at jeg halv besvimer 1 gang dagligt, skriver jeg her.

Mine "anfald" gør ikke ondt overhovedet, det er bare ekstremt ubehageligt, for jeg kan ikke bevæge mig eller trække vejret. Efter anfaldene er det som om jeg får et slags adrenalin-kick, hvor jeg sidder og ryster i nogle minutter, og så er det ovre.

Jeg har før (ca. 1 gang hvert 1-2 år) haft denne slags "anfald" men her den sidste uge, er det virkeligt begyndt at komme meget. Håber i kan hjælpe mig.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

På din beskrivelse lyder det som at du dagligt får anfald med hjertebanken. Hjertebanken er i sig selv et meget almindeligt forekommende symptom, og kræver oftest ingen behandling.

I dit tilfælde kan man dog mistænke at du under dine ”anfald” enten får en meget langsom eller meget hurtig hjerterytme, og at du i forbindelse med dette får lavt blodtryk som gør dig svimmel eller får det til at det sortne for øjnene. Det er yderst vigtigt at man undersøger dig under dine anfald hvilket i dit tilfælde er muligt da anfaldene kommer dagligt.

Det er også vigtigt at du nøje beskriver for din læge i hvilke situationer dine anfald vanligvis forekommer, og om du kan mærke dine anfald i forvejen og hvor længe de varer. Endeligt er det også vigtig at få rede på om andre i din familie er kendt med hjertelidelser.

Jeg foreslår at du opsøger din læge og får en henvisning til en snarlig ekg-registrering(et døgn eller flere) - en så-kaldt ambulatorisk Holter-registrering . Yderligere bør man i dit tilfælde udføre en cykeltest under pågående ekg for at se om dine symptomer er anstrengelsesudløste. I visse tilfælde udfører man også et ultralyd af hjertet ( ekokardiografi ) for at først og fremmest udelukke strukturelle forandringer i hjertemuskulaturen. Endeligt kan det også være fornuftig, afhængigt af hvad man får frem i din detaljerede forklaring, at tage nogle blodprøver for at udelukke fx forandringer i lungekredsløbet eller i sjældnere tilfælde hormonelle forskydninger i skjoldbruskkirtlen eller binyrerne. Min klare anbefaling er derfor at man udreder dig for dine symptomer.

Hilsen Anders Barasa, Speciallæge i Kardiologi

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce