Annonce

Jeg får ondt i tyktarmen, når jeg spiser

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har de sidste 2 år døjet med mave smerter, og jeg vil nu selv prøve at finde en årsag, og høre en mening fra en anden læge.

Første gang jeg fik smerterne var i juni 2009, jeg begyndte at få ondt hver gang jeg spiste noget. Så jeg begyndte at tabe mig. Jeg tabte ca 12 kg på 3 mdr. Jeg begyndte at få protein drik for at holde min vægt, for bare en bid af en bolle eller et æble fik jeg ondt. På det tidspunkt fik jeg mavesårs medicin af min egen læge, indtil jeg kunne komme til en kiggert undersøgelse. Han var overbevist om at det var mave sår. Men kiggertundersøgelsen viste ingen ting, alt var normalt.

Jeg har fået taget mange blodprøver, men igen var alt normalt. Det gik så lidt over igen, men er nu startet igen her i starten af året. Og jeg har igen været til en kiggert undersøgelse. Den var igen normal, men lægen tog så en vævs prøve for at tjekke for en eller anden allergi jeg ikke kan huske hvad hedder, bare for en sikkerheds skyld- men han tror ikke det er det.

Jeg vil bare gerne snart finde ud af hvad det er, for det er ikke til at holde ud at man intet kan spise. Og at jeg konstant har ondt. Mine smerter sidder mest i venstre side, lige under ribbenene, og strømmer ellers ud i hele maven. Min mave er stort set øm hele tiden. Håber du kan komme med et svar

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Ondt i maven kan indimellem kræve et mindre detektivarbejde for at finde frem til årsagen. Det synes at være ret karakteristisk for dit sygdomsbillede, at du får mavesmerter når du spiser, og at det i perioder har afholdt dig fra at spise tilstrækkeligt, så du tabte i vægt.

Når mad eller blot vand kommer ned i mavesækken, medfører det en refleks, der sætter især tyktarmen igang med at bevæge sig. Tyktarmens vigtigste opgave er at danne afføring ved at trække vand tilbage til kroppen, og samtidig transportere afføringen videre til endetarmen. Hvis tarmen imidlertid allerede er overfyldt med afføring (og tarmluft) vil det medføre, at man får ondt i maven, når man spiser eller drikker noget. Det er velkendt, at smerterne netop kan sidde under venstre ribbensrand, idet tyktarmen her normalt slår et knæk, uden at der er tale om en egentlig forsnævring, men blot en vanskeligere passage af afføring.

Du skriver (desværre) ikke noget om dine afførings-vaner, men de kan i nogle tilfælde også være blevet forstyrret dvs. måske besværlig eller hård eller tynd. Lidt afhængig heraf, vil de fleste nok foretage en kikkert-undersøgelse af tarmen. Man kan imidlertid nu undersøge en sådan forstyrrelse af tyktarmens funktion ved at bestemme den såkaldte passagetid , der kortlægger transporten af afføring. Herefter kan man iværksætte et kombineret behandlingsprogram, med korrekte kost- og måltidsplaner, motion, og i dit tilfælde formentlig desuden stimulerende medicin, i en kortere eller længere periode.

Venlig hilsen Dennis Raahave Overlæge, dr.med. Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce